Край на шофирането с две книжки в Европейския съюз

Край на шофирането с две книжки в Европейския съюз

Българските граждани с постоянно пребиваване в друга държава на Евросъюза вече няма да могат да шофират на територията му с две валидни свидетелства за управление на МПС – българско и чуждестранно. Това е заложено в промени в Наредбата на МВР за условията и реда за издаване на свидетелства за управление на моторни превозни средства (МПС), съобщава в. „Труд”.

Поправките са публикувани в Държавен вестник и вече са в сила. Те въвеждат изискванията на Третата директива на ЕС от 2006 г. и изключват притежаването на две книжки от граждани на съюза.

Досега за българите в Европа нямаше забрана да имат и свидетелство от родината си, въпреки че са си извадили местна книжка. Ако полицията им вземеше едната от двете заради нарушение, те можеха да шофираха с другата, с което фактически се извършваше измама.

Евродирективата слага край на тази практика. Отсега всеки българин, живеещ в страна членка на ЕС, който подаде заявление за подновяване на документа си за правоспособност в България, ще получава отказ от МВР, ако има „обичайно пребиваване” в чужбина и притежава друга валидна книжка в страна от съюза, или ако някъде в Европа му е наложена забрана да шофира.

Директивата налага на страните от ЕС да си обменят информация за издадените свидетелства за управление на МПС чрез обща мрежа и дава срок до 2033 г. в ЕС да се издава една и съща книжка.

Освен това промените в наредбата на МВР въвеждат възрастов праг за притежателите на книжки за най-мощните мотори. Ако машините са триколесни - право да ги карат ще имат само лица, навършили 24 години, а ако са двуколесни - 21-годишни.

Изискванията на евродирективата се въвеждат и чрез промени в Закона за движение по пътищата, внесени от правителството. Останалите поправки в закона бяха „бойкотирани” единодушно от транспортната парламентарна комисия, след като тя посочи, че наесен ще е готов за внасяне чисто нов закон и няма смисъл от ремонт сега. Парламентът ще приеме само евротекстовете, защото иначе може да има санкции от Европейската комисия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ