Крал Фелипе лиши сестра си от титла заради данъчно престъпление

Крал Фелипе лиши сестра си от титла заради данъчно престъпление

Крал Фелипе лиши сестра си от титла заради данъчно престъпление

Испанският крал Фелипе VІ лиши сестра си Кристина от титлата херцогиня, след като инфантата бе замесена в корупционен скандал заедно със съпруга й, съобщават европейските медии.

Кралският указ влиза в сила от днес и официалната титла на кралската сестра става Нейно кралско височество доня Кристина Федерика Виктория Антония де ла Сантисима Тринидад, инфанта на Испания.

49-годишната инфанта, получи титлата херцогиня на Палма де Майорка през 1997 г. от баща си, бившия крал Хуан Карлос. Тя е обвиняема за данъчни престъпления.

47-годишният й съпруг, бившият олимпийски шампион по хандбал Иняки Урдангарин, е обвинен, че е злоупотребил с позицията си на кралски зет, за да сключи договори с Балеарските острови и Валенсия чрез неправителствена организация, която управлява. Разследваните договори са за 6,1 млн. евро.

Четири години след началото на разследването съдията Хосе Кастро реши на 22 декември м.г. да предаде на Върховния съд на Блеарските острови инфантата Кристина по обвинение за данъчна злоупотреба. Решението е без прецедент в историята на инспанската монархия.

Магистратът смята, че Кристина е участвала активно в измамата, като лично е използвала част от отклонените пари чрез куха фирма, която притежава заедно със съпруга си.

Обществената организация „Чисти ръце” е поискала кралската сестра да бъде осъдена на 8 г. затвор и глоба от 2 млн. евро.

В едно от първите си кралски обръщения Фулипе VI осъди корупцията и заяви, че всички трява да са равни пред закона.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ