Масирани проверки на строителни обекти в София

Масирани проверки на строителни обекти в София

Масирани проверки на строителни обекти в София

Девет екипа на главна инспекция по труда са започнали масирани проверки на строителни обекти в столицата, съобщи социалният министър Зорница Русинова, която заедно с изпълнителния директор на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова, екип на инспекцията и журналисти направиха проверки на два строителни обекта в Студентски град в София. Видими груби нарушения, установени на място са зарязани кабели и щепсели в локви след проливните дъждове снощи, необезопасен мачтов подемник, липса на табела за товароносимост и немаркирана опасната зона на самия мачтов подемник. Има и различни строителни материали на ръба на изкопа, което е потенциална опасност за работниците.

Всяко нарушение е потенциален риск за трудова злополука и дори малко стърчащо желязо, което не е премахнато, е предпоставка работникът да получи сериозна травма, коментираха представителите на трудовата инспекция. Санкциите са от 1500 до 15 хиляди лева, както по отношение на спазването на изискванията за безопасност и здраве на работниците, така и за хора без трудови договори.

На единия от обектите бе установен и работник без трудов договор към момента.

Нарушенията в строителството са предимно по отношение на безопасността на труд на работниците, посочи министър Русинова. От началото на годината трудовата инспекция е направила 29 хил. проверки, като от тях, близо 3000 са в строителния сектор, а около 30 процента от нарушенията са условията на труд и безопасност на работниците.

От 2015 г. насам се наблюдава съживяване на строителния бизнес, като миналата година в строителството са били ангажирани около 150 хиляди души,  а само за първото тримесечие на тази година са 120 хиляди, каза социалният министър. На фона на растежа на строителния бизнес има около 5 процента спад на трудовите злополуки, особено в сферата на строителството, добави Русинова

Нарушенията тази година, констатирани от ГИТ, спрямо миналата , номинално са повече, но това до голяма степен се дължи на повечето проверки и интензитета на някои икономически сектори.

Първите седем месеца са установени забавени плащания за 13.9 милиона лева, но вследствие на инспекционната дейност на ГИТ изплатените заплати са около 9 милиона. За първите месеци на тази година около 5 милиона лева са санкциите, наложени вследствие на административни глоби на инспекцията, като близо милион от тях са в строителния сектор, каза социалният министър

Масирани проверки на строителни обекти се правят и в цялата страна.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ