МВР: Носете големия талон на автомобила си, ако пътувате в Гърция

МВР: Носете големия талон на автомобила си, ако пътувате в Гърция

МВР: Носете големия талон на автомобила си, ако пътувате в Гърция

Ако сте се запътили към слънчева Гърция с кола, е добре да носите големия талон на автомобила си. Европейска директива дава право на гръцките власти да го изискват при проверка на пътя. Това казаха от МВР пред "Дневник" по повод появилата се информация, че южните ни съседи налагат сериозни санкции на български шофьори при липса на документа.

Според сигналите, ако той не бъде представен, се налага глоба от 1030 евро и се свалят регистрационните номера на автомобила, докато тя не бъде платена. Паричната санкция остава 1030 евро, ако се плати в рамките на три дни и се увеличава след всеки ден просрочване.

Изискването на големия талон прави практически невъзможно ходенето в Гърция с коли на лизинг, защото той се задържа от лизингодателя до пълното изплащане на автомобила. Пред същия казус са изправени и хората, които ползват служебни коли и камиони, чиито големи талони стоят при собственика.

Новината за изискването се появи за първи път още през май, но сега спридоби актуалност заради началото на летните отпуски, през които много българи ходят на море в Гърция. Според изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в началото на седмицата е пристигнал отговор на тяхно запитване до гръцките власти, в което се посочва, че на борда на абсолютно всички превозни средства, влизащи в Гърция, трябва да се намира оригиналът на големия талон, тъй като в него са записани всички данни, свързани с обща маса, размери, натоварване на ос и други.

Гърците уточнили, че изискването е заложено в европейската директива 1999/37/ЕО и е в сила от 2011 година, но санкции се налагат от 17 април. От МВР потвърдиха, че има такъв текст. В член 5, параграф едно на директивата се казва: "За целите на идентифицирането на превозното средство в пътния трафик държавите членки могат да изискат водачът да носи при себе си част І-ва от свидетелството за регистрация".

Официално в българското МВР няма подадена информация за такова задължително искане. Било получено обаче писмо от асоциацията на лизинговите компании, които се оплаквали, че талонът е искан, основно на превозвачи с товарни автомобили. От МВР поискали конкретни сигнали за такива глоби, но все още няма постъпили такива.

Работна група в МВР вече работи по образец на нов малък талон, в който ще фигурират повечето данни от големия. Всеки които иска документ от новият образец, може да си издаде такъв, уточниха от пресцентъра на МВР. Първите нови талони ще бъдат издадени в края на годината. Има риск обаче и те да не вършат работа, тъй като пак ще са вторият, а не първият талон на превозното средство.

В официално съобщение на външното министерство от днес се посочва, че при извършване на превози през територията на Република Гърция с лизингови транспортни средства следва да се има предвид, че в случай на проверка гръцките контролни органи изискват водачът да представи оригиналните І-ва и ІІ-ра част на свидетелството за регистрация на автомобила, като не се приемат нотариално заверени копия.

От Външно посочват, че при липса на някой от документите се налага парична глоба, комбинирана със снемане на регистрационните табели на МПС и отнемане на книжката на водача за определен срок.  Казва се също, че глобите се заплащат в пощенските клонове в Гърция. Регистрационните табели и книжките се получават обратно от съответното полицейско управление след изтичане на наказателния срок.

При първата вълна публикации за проблема през май от Съюза на българските автомобилисти (СБА) съобщиха, че са направили консултация с гръцкия автомобилен клуб (ЕЛПА). След тях станало ясно, че гръцките контролни органи по пътищата не изискват голям талон от шофьорите на леки автомобили, а само на товарни.

Необходимо е обаче българските водачи на леки автомобили да имат валидна застраховка "Гражданска отговорност", включваща Зелена карта. В случай че пътуването в Гърция е с лизингова или чужда кола, е необходимо да се носи преведено и надлежно заверено пълномощно.

Българи, които пътуват редовно за Гърция коментираха, че никога на граничен пункт не са им искали големия талон, пише "Дневник". Те не са имали обаче и срещи с гръцки катаджии, за да са сигурни, че такова изискване няма.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ