Свлачище прекъсна движението на влаковете между Карнобат и Варна

Свлачище прекъсна движението на влаковете между Карнобат и Варна

Свлачище прекъсна движението на влаковете между Карнобат и Варна

Свлачище е затрупало ж.п. линията Карнобат - Варна, влаковете са временно спрени. Това съобщи за „Фокус” – Бургас Димитър Христов, главен експерт в отдел „Отбранително-мобилизационна подготовка” към Областна администрация - Бургас.

Инцидентът е станал на територията на община Руен между селата Люляково и Листец. „В момента там вече има изпратена голяма машина. Има и екип от 30 души, които разчистват линията. Взети са мерки за спиране на влаковете и временно до почистване на линията движението ще е преустановено”, обясни Христов.

По думите му, обстановката като цяло е непроменена от сутринта. Има отделни критични места.

Критична е ситуацията в Община Средец, където от наводнение вследсвие на преливане на язовир са заплашени селата Радойново и Драка. На място екип следи за ситуацията.

„Най-вероятно там ще бъде прокопан допълнителен канал, който да позволи част от водата да се оттече в странични ръкави, за да се намали водният напор върху стената, тъй като водата не се покачва, но заради дъжда и не спада”, каза още Димитър Хрлистов.

Междувременно министърът на земеделието и храните Десислава Танева съобщи, че има готовност за евакуация на населението в засегнатите от проливните дъждове общини Елхово и Стралджа

Министър Танева каза още, че има готовност за евакуация, дори ако се наложи и принудителна. Тя призова жителите в двете критични области да съдействат на органите на реда, които оказват помощ. Повишение има и на реките Мочурица, Калница, Поповска. Всички язовири – общински и държавни се следят.

Нивото на река Тунджа е 376 , а край Ямбол 470 см. Министър Танева обяви, че продължава източването на язовир Жребчево с 91 кубични метра в секунда. Спрян е всякакъв приток към него от язовир Копринка. По този начин се спира и вливането в река Тунджа.

Министърът заяви, че от днес в областните дирекции по земеделие започва формиране на комисии, които да извършват оглед на засегнатите от проливните дъждове площи. Те ще бъдат заснети с „джипиес”. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ