Стига сте казвали на жените да се усмихват!

Стига сте казвали на жените да се усмихват!

Татяна Фазлализаде чува за първи път термина „уличен тормоз” преди две години. Преди това тя приема подсвиркванията и подвикванията навън просто като „досадна част от всекидневието”, част от това да бъдеш жена.

Днес обаче уличният тормоз е фокусът в актуален арт проект, ръководен от нея, който привлече вниманието на целия свят. В края на миналата седмица граждани на САЩ облепиха улиците с плакати на жени от серията на художничката „Стига сте казвали на жените да се усмихват”.

Тези впечатляващи портрети имат за цел да предизвикат у публиката емоции, които един ден може би ще намалят нивата на всекидневен тормоз срещу жени. На един от тях пише: „Можеш да запазиш мислите си за моето тяло за себе си”, на друг – „Жените не ти дължат нищо”.

Фазлализаде пътува из Америка през последната година и половина, за да говори за женските права и да създава нови плакати, базирани върху истински истории за тормоз, насочен конкретно срещу нежния пол.

Първоначалната й цел е да разбере по какъв начин жените преживяват случаите на уличен тормоз в зависимост от местожителството си. Така например дамите от градове, в които се шофира повече, разказват за подвиквания от шофьори. В Ню Йорк, Вашингтон и Чикаго пък много мъже опипват и зяпат нахално жените в обществения транспорт. Това, което е еднакво навсякъде обаче, е влиянието на такива случки върху живота на засегнатите. Те карат жените да се чувстват уязвими и незащитени във всекидневния си живот – сякаш основното им предназначение, когато напускат дома си сутрин, е да забавляват мъжете. Затова те се тревожат повече за дрехите, които обличат, за маршрутите, през които минават, дори за езика на тялото си.

„Влиянието на този тип тормоз върху жените е все в този дух – те сякаш съществуват, за да бъдат консумирани, да служат за нечие забавление”, казва художничката пред Си Ен Ен. „Това създава един сексуално враждебен климат по улиците и в обществото ни.”

Реакциите към проекта са смесени. Много хора – мъже и жени – изразяват силната си подкрепа към това да се говори повече по темата. Други обаче – най-често анонимни – се подиграват на инициативата. На много от разлепените по улиците плакати са надраскани обидни коментари. Някои мъже питат художничката – добре, а ако нямам за цел да тормозя жената, а просто да й направя комплимент, за да привлека вниманието й? Това не е досаждане, нали?

Татяна смята, че подобни мнения и въпроси са много ценни за дискусията, но подчертава, че най-важно е да се мисли как действията ни карат засегнатата жена да се чувства.

„Точно тук идва важността на обществените норми и умението да разбираме от намек”, казва тя. „Основната ни цел обаче е да преосмислим какво смятаме за нормално и приемливо отношение към жените.”

Споделете и своите мисли по темата. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ