Уникална операция в „Пирогов” спаси дете

Уникална операция в „Пирогов” спаси дете

Изключително рядка операция спаси живота на едногодишно бебе в „Пирогов”. Малката Сияна се ражда без четири ребра и със сраствания, поради вродено заболяване - т.нар. Синдром на Поланд. Вероятността дете да се роди с такова заболяване е едно на 100 хил.

Уврежданията пречат на детето да се движи нормално и са му причинявали ужасни мъки, по думите на майка му, Силвия Кирилова.

Шансът за лечение е извършване на уникална интервенция за присаждане на т.нар. "растящи ребра". За извършването й от Германия е пристигнал един от най-изтъкнатите специалисти в лечението на ортопедични деформации, проф. Ралф Щукер. Самата операция, извършена от него и екип от водещи български хирурзи от "Пирогов" е финансирана от Фонда за лечение на деца с 34 хил. лева.

Сияна е едва шестият пациент, който се възстановява след подобна интервенция, а лекарите обещават, че детето ще има нормален живот и дори след време ще може да спортува. Присадените ребра помагат на цялата костна конструкция да расте и да се развива нормално, обяснява проф. Щукер. „Гръбначният стълб няма да се изкриви гръбначния стълб и ще расте заедно с детето”, допълва и проф. Росен Дребов - детски хирург в УМБАЛСМ "Пирогов".

„Мечтая да е жива, здрава и права. Да има пълноценен живот като всяко друго дете. Живот, който заслужава всяко едно дете по света. И другото, както отреди Бог”, сподели майката пред bTV.

Докато стане голяма, Сияна ще бъде оперирана още няколко пъти, за да се даде възможност на ребрата да растат заедно с нея.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ