Франция забрани Uber

Франция забрани Uber

Франция забрани Uber

Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов издаде заповед да бъде забранено приложението за "граждански" таксита Uber. Казньов заяви, че услугата е "незаконна" и нареди на полицията и прокуратурата в страната да наложат прекратяването й.

Решението идва след мащабни протести в Париж. Вчера хиляди таксиметрови шофьори блокираха основните артерии на френската столица

"Целта е да превземем пространството и да докажем, че на нас ни е писнало!", заяви синдикалният лидер на таксиметровите шофьори в града Карим Аснун. Шофьорите настояват за спиране на дейността на Uber. Те гарантираха, че протестът им ще е мирен, и призоваха хората да не се подават на провокации.

По данни на приложението, във Франция Uber има над 400 000 потребители. Протестиращите подчертават, че работещите за Uber са хора, които не плащат никакви осигуровки и данъци и не са преминали задължителните 250 часа за получаване на лиценз за таксиметров шофьори, както и че нямат професионална застраховка.

В България таксиметрови шофьори също недоволстват срещу услугата за споделяне на превози. На няколко пъти те заплашваха с национален протест. През април КЗК започна разследване срещу услугата UberX, по сигнал на Столична община. Производството е по чл. 29 от Закона за защита на конкуренцията, с който се забранява всяко действие или бездействие при осъществяване на стопанска дейност, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика и уврежда, или може да увреди, интересите на конкурентите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги