10 млн. лв. повече за студентски заеми

10 млн. лв. повече за студентски заеми

10 млн. лв. повече за студентски заеми

Правителството одобри общ размер на държавните гаранции, които могат да се издават през 2015 г. по Закона за кредитиране на студенти и докторанти, в размер до 50 млн. лв. Сумата е с 10 млн. лв. повече от спрямо 2014 г. Средствата са предвидени в Закона за държавния бюджет за тази година, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Основна цел на програмата за студентско кредитиране, която започна през 2010 г., е създаването на условия за свободно развитие на висшето образование, както и за достъп до висше образование чрез споделяне на финансовите отговорности между потребителите и държавата. Министърът на образованието и науката подписва от името на правителството споразумения за издаване на държавна гаранция с банки, сключили типов договор с МОН за кредитиране на студенти и докторанти.

Увеличението с 10 млн. лв. спрямо сегашната 2014 г. е с цел осигуряване на средства при евентуално влизане на нови банки в системата „Студентско кредитиране” в резултат на поканата, която се публикува в „Държавен вестник” ежегодно.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ