ГДБОП за киберизмамите срещу бизнеса: Парите може да се върнат лесно, ако се реагира до 72 часа

ГДБОП за киберизмамите срещу бизнеса: Парите може да се върнат лесно, ако се реагира до 72 часа

Всяка седмица поне една фирма у нас става жертва на международната престъпна схема, по която се отклоняват пари чрез подменен IBAN и фалшиви имейли. Това заяви в ефира на БНТ комисар Светлин Лазаров, началник на отдел "Дигитални анализи и киберразузнаване" в ГДБОП.

Най-голямата сума, която е отклонявана по този начин от българска фирма, е 13 млн. лв.. Ако се реагира навреме, обаче, има голям шанс парите да бъдат възстановени, заяви комисар Лазаров. Първите 72 часа са критични.

"Един международен превод, знаете, се осчетоводява за повече от 72 часа. В рамките на 72 часа, ако фирмата се усъмни, че нещо се случва и се свърже с нас, може да се свържем с банката и да спрем превода. Просто наистина трябва да се поглежда IBAN-а, на който се превеждат парите - някоя цифра да не е сменена, дестинацията на банката да не е сменена, да не води към някоя държава извън ЕС", каза комисар Лазаров.

За съжаление, някои фирми на много по-късен етап разбират, че са станали жертви на такъв тип атака. Кога го разбират - когато дадена стока не пристига и започва кореспонденция, че не са получили стоката. В тези случаи са минали седмици, месеци, парите вече са осчетоводени към измамниците и много трудно може да се реагира, добави комисар Лазаров.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ