МВР прави звено за престъпления срещу природата

МВР  прави звено за престъпления срещу природата

МВР прави звено за престъпления срещу природата

МВР започва работа по създаването на специализирано звено за разследване на престъпленията срещу природата.

Със заповед на министъра на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков, по инициатива и с експертната подкрепа на двама народни представители от „Продължаваме Промяната“, е създадена работна група, чиято задача е в кратък срок да подготви създаването на звеното.

Създадената работна група се оглавява от инспектор Камен Николов, сектор Зоополиция и кинология към отдел „Охранителна полиция“. В нея влизат експерти от различни звена на МВР, които се занимават с престъпления срещу животни (домашни, диви и защитени) и срещу околната среда, експерти на Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието, представители на прокуратурата, неправителствения сектор, както и двамата народни представители от Комисията по околната среда и водите. Първото заседание на групата се проведе днес в Главна дирекция „Национална полиция“.

Сред основните задачи на експертите е разработването на единен протокол за действие при установяване на посегателство, нарушение или престъпление против природата, координационен съвет за подкрепа на оперативно ниво и подобряване на информационния обмен между институциите – единен канал за подаване на сигнали за престъпления срещу дивата природа и животните.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ