Пенсията в България е 59% от последната заплата

Пенсията в България е 59% от последната заплата

Пенсията в България е 59% от последната заплата

При пенсионирането си хората в България получават пенсия в размер средно на 59,2% от последната заплата, показват последните данни на Националния осигурителен институт.

От Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са сравнили “коефициента на заместване”, т.е. каква част от последния нетен доход получават хората след пенсиониране, в различните страни, съобщава Дойче Веле.

Пенсиите на нидерландците са 89% от последната им нетна заплата. Тези на гърците – 84% от последната нетна заплата, при италианците този процент е 82 на сто, при французите - 74%. Германските пенсионери получават малко повече от половината (53%), а литовците само 31%.

Страните се различават по сумите, които дават за пенсии. Италия и Гърция дават почти 16% от брутния вътрешен продукт (БВП) за пенсии, Франция - 13,4%, а Германия - 10,4%. Нидерландия изразходва за пенсии едва 5%, а Ирландия - само 3%. Въпреки това всеки, който е работил в Нидерландия, получава минимална пенсия от 1218 евро. Нидерландците работят най-дълго за пенсия – по принцип трябва да са навършили 66 години, за да се пенсионират. В Германия официалната пенсионна възраст сега е 63 години и 8 месеца, но всяка година нараства. В България е решено възрастта за пенсиониране да нараства всяка година докато през 2037 г. достигне 65 г. за мъжете и жените.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ