С 15 на сто са скочили разходите на работодателите за заплати и осигуровки

С 15 на сто са скочили разходите на работодателите за заплати и осигуровки

С 15 на сто са скочили разходите на работодателите за заплати и осигуровки

С 14.4% нарастват разходите на работодателите за един отработен час от наетите от тях хора през второто тримесечие на 2022 г. спрямо второто тримесечие на 2021 година. Това показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

В индустрията увеличението е с 15%, в услугите - с 16.8%, и в строителството - с 11.5%. По икономически дейности най-висок ръст на общите разходи за труд е регистриран в секторите "Административни и спомагателни дейности" - с 22.5%, "Култура, спорт и развлечения", "Други дейности" - с по 19.4%, и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" - с 18.2%.

През второто тримесечие на 2022 г. спрямо второто тримесечие на 2021 г. другите разходи (извън тези за заплащане) се увеличават с 13.5%. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 22.8% за "Административни и спомагателни дейности" до 1.8% за "Хуманно здравеопазване и социална работа".

Разходите за трудови възнаграждения включват средствата за работна заплата и социалните разходи и надбавки. Другите разходи за труд са разходите за сметка на работодателя за обезщетения; социални и здравни осигуровки и данък върху социалните разходи. От второто тримесечие на 2020 г. от разходите за труд се изключват сумите по правителствени мерки за подпомагане на работодателите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ