Освободиха заложниците в Найроби, сред нападателите имало американци

Освободиха заложниците в Найроби, сред нападателите имало американци

Кенийските сили за сигурност обявиха, че са поели контрол върху всички етажи на окупирания от терористи от събота насам мол "Уестгейт" в Найроби. Всички заложници, останали в мола, са били освободени, без да пострадат, посочиха представители на спецчастите, цитирани от агенция АП. 

Сред терористите е имало "двама или трима" американски граждани и една британка, заяви кенийският външен министър Амина Мохамед, цитирана от Би Би Си. Изказването й опровергава очакванията, че нападателите от сомалийското ислямистко движение Ал Шабаб, свързано с Ал Кайда, са били само мъже без връзка със западните общества. В интервю за американската телевизия PBS Мохамед посочи, че американците сред нападателите са били 18-19 годишни от сомалийски или арабски произход и са живели "в Минесота и другаде в САЩ". Британката е била жена, която "е правила подобни неща много пъти по-рано".

Информацията се противопоставя и на по-ранни сведения от вътрешния министър на Кения, който каза, че всички нападатели са мъже, но някои от тях са били облечени като жени. Твърденията на Мохамед засилват спекулациите в медиите за възможно участие в нападението на Саманта Лютуайт – вдовицата на един от мъжете, които организираха атаките в лондонската транспортна система на 7. юли 2005 г. Британските власти посочиха, че няма да разкрият самоличността на нападателя - британски гражданин, докато разследването продължава.

Най-малко 62 са жертвите на атаката. 200 са ранени. Сред загиналите има 18 чужденци – шестима британци и граждани на Франция, Канада, Холандия, Австралия, Перу, Индия, Гана, Южна Арика и Китай. Снощи се чуваха спорадични експлозии и стрелба в мола. Мнозина сред свидетелите на мястото предположиха, че спасителната операция е към края си. Тази сутрин отвътре все още се чуваше стрелба. 

При операцията за извеждане на заложниците са били убити най-малко трима терористи. Все още част от бунтовниците бягат и се крият по етажите на мола, но по думите на вътрешния министър на Кения "няма къде да избягат". По последна информация операцията е във финалната си фаза. "Тридневната обсада на мола от ислямистки екстремисти, коствала 62 човешки живота и 200 ранени, е към своя край. Специални части в момента са вътре в търговския център и претърсват всяко едно негово кътче. Това ще отнеме време, тъй като сградата е много голяма", заяви говорителят на кенийското правителство Маноа Есипису.

Междувременно, на летището в Найроби са били задържани няколко заподозрени в съучастие с нападението на търговския център, атакуван от терористите, въоръжени с автомати и гранати.

По разкази на очевидци нападателите - между 10 и 15 на брой - са убивали всеки, неспособен да цитира Корана. Сред жертвите е и племенник на президента на Кения.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ