Антрополози определиха най-старата човешка гравюра в историята

Антрополози определиха най-старата човешка гравюра в историята

Антрополози определиха най-старата човешка гравюра в историята

Европейски антрополози обявиха, че са намерили най-старата гравюра в човешката история върху фосил от мекотело или мида, който датира отпреди 500 000 години. 

Черупката била изкопана в Индонезия по време на колониализма, посочва Франс прес. Гравюрата е зигзагообразна драскотина. Заедно с археологическите доказателства, че мидените черупки са били използвани от ранните хора като инструменти, гравюрата свидетелства, че трябва да преосмислим представата си за загадъчния ранен човек Хомо еректус, твърдят учените. 

Откритието е направено след ново внимателно изследване на 166 черупки на мекотели, живели в сладките води на бреговете на река Бангауан в източната част на индонезийския остров Ява. В този район на света са направени повечето научни открития на фосили.

Черупката с гравюрата е била намерена през 1891 г. от холандския палеонтолог приключенец Юджийн Дюбоа, който всъщност е откривател на "човека на Ява". Заедно с двама сержанти и осъден на обществен труд Дюбоа изравя част от силно покафенял череп на ранен човек, зъб и кост от скелет. Дюбоа интерпретирал находката като "хуманоид, подобен на гибона", който бил дълго търснето липсващо звено между маймуните и човека. Палеонтолозите впоследствие определят откритието като Хомо еректус или Изправения човек, който живял в преди 1,9 милион - 150 000 години. 

В научното списание Nature екипът на Джозефин Джордънс от холандския университет в Лайден посочва, че е използвал технология от 21 век, за да разгледа отново черупките, които днес се съхраняват в местна колекция. Въглеродните отпечатъци в утайките по тях показали, че са на 430 000 - 540 000 години. В трета черупка се показала неочаквана дупка в основата. Смята се, че тя може да е от ухапване на животни с остри зъби като видри, плъхове, маймуни, но според експертите е по-вероятно да е от Хомо еректус, който търсил в мидите храна. 

С преглед чрез сканиращ електронен микроскоп учените видели, че едната от древните миди има заоблен ръб - вероятно е била използвана за инструмент за рязане или драскане, а в другата имало зигзагообразни вдлъбнатини, надраскани с нещо остро като зъб на акула. Гравюрата е 300 000 години по-стара от най-ранната, откривана досега. Франческо Дерико от университета в Бордо, Южна Франция, я нарича "най-старото известно графично изразяване" на човек. "Не знаем защо е направена. Може да е било знак за собственост, личен код или подарък", тълкува той. 

Находката опровергава стереотипа за Хомо еректус като тромаво и глупаво същество с тежки ръце. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ