Кой ще заеме поста на Борис Джонсън?

Кой ще заеме поста на Борис Джонсън?

Кой ще заеме поста на Борис Джонсън?

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън обяви вчера, че подава оставка, което означава, че на Острова сега предстоят избори за лидер, които да определят кой ще стане следващият първи в управляващата Консервативна партия и съответно кой ще бъде следващият премиер на Обединеното кралство, предава BBC.

За да застане начело на партията, всеки кандидат се нуждае от подкрепата на депутати от групата на торите. Предстоят вътрешни избори в групата на народните представители от Консервативната партия, които ще излъчат двама кандидати. Финалното решение ще бъде взето от членовете на формацията от цялата страна.

Министърът на отбраната Бен Уолъс се очертава като фаворит за следващ премиер и лидер. Анкета сред 716 членове от Консервативната партия го поставя на първо място с подкрепа от 13%, на второ място се нарежда търговският министър Пени Мордънт с 12%, а трети се позиционира бившият финансов министър Риши Сунак с 10 %, който също беше част от т.нар. „партигейт“.

Засега потвърждение, че ще участва в борбата за мястото на Джонсън, е дал председателят на парламентарната комисия за външни работи Том Туджендхат. В "Дейли телеграф" той казва: „Служил съм в армията, служил съм и в парламента. Надявам се, да служа вярно и като премиер“.

Главният прокурор за Англия и Уелс Суела Брейвърман също ще участва в изборите на Консервативната партия за лидер и премиер, предава Ройтерс, а Скай нюз съобщи, че министърът на транспорта Грант Шапс е сигурен кандидат и че бившият здравен министър Саджид Джавид ще участва в надпреварата, предава БНР.

Според вътрешно-партийните правила от 2019 г. кандидатите трябва да са подкрепени от 8 депутати от Консервативната партия, за да участват в изборите за лидер и премиер. Ако има повече от двама кандидати, членовете на парламента от листата на торите провеждат серия от гласувания, докато накрая не останат само двама претенденти. Когато се стигне до този момент, се провежда гласуване сред по-голяма група от членовете на Консервативната партия, за да се избере победителят. Възможно е да има промяна в нужния брой гласове за преминаването на кандидатите от един етап на гласуването в друг в зависимост от решенията на комисията, която организира изборите.

След като се определят кандидатите за поста, всеки от които е подкрепен от 8 депутати, започва първия рунд от вътрешните избори. При него получилите по-малко от 18 гласа отпадат. След втория рунд отпадат претендентите с по-малко от 36 гласа, а ако всички прескочат този праг, участникът с най-ниска подкрепа е елеминиран. Изборите продължават докато не се излъчат двама претенденти и накрая се избере победител, който ще стане лидер на партията и ще застане на поста министър-председател.

Борис Джонсън ще бъде премиер на Обединеното кралство до избора на свой наследник. Той беше избран през 2019 г. с голяма изборна победа заради обещания, че ще приключи процедурата по напускане на Великобритания на ЕС, но управлението му беше белязано с много скандали и кризи – партита по време на локдаун заради COVID-19, икономическата криза след и по време на пандемията, Брекзит и т.н. Джонсън е бил министър на външните работи в правителството на бившия премиер Тереза Мей, чието място той заема след нейната оставка. Между 2008 и 2016 г. той е кмет на английската столица и най-голям град на Острова Лондон. Извън политиката се е занимавал с журналистика във водещи английски издания като „Таймс“, „Спектейтър“ и „Дейли Телеграф“.

По материала работи Петър Желев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ