"Никога няма да се предадем!" - бурна нощ в Израел след приемането на първата част от спорната съдебна реформа

Снимка: Getty images
Снимка: Getty images
Снимка: Getty images
Снимка: Getty images
Снимка: Getty images

Неспокойна нощ преживя Израел след като парламентът прие в късния следобед вчера първата част от спорната съдебна реформа, предизвикала нарастващо недоволство от няколко дни. Над 20 000 протестиращи изпълниха улиците около сградата на парламента в Йерусалим, развяващи синьо-бели знамена.

Новината за резултата от гласуването в парламента бе посрещната със скандирания "никога няма да се предадем". Стените и оградите бяха облепени със стикери с надписи "Няма да служим на диктатор", "демокрация или бунт" и "спасете Израел от Нетаняху".

Полицията използва водно оръдие - и за първи път и шокови гранати - за да разпръсне хората, блокирали пътища, някои от които бяха запалили огньове, а моловете и предприятията в много градове затвориха врати в знак на солидарност. Най-малко 19 души бяха арестувани.

Хиляди хора демонстрираха и в централната част на Тел Авив - център на антиправителствени протести от месеци. Там също се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите, като най-малко осем души бяха арестувани, а демонстрантите запалиха огньове. Полицията съобщи, че е арестувала шофьор, който е блъснал група протестиращи в централната част на Израел и е ранил трима души.

В моментът,  в който най-голямата вътрешна криза в Израел навлиза в нова глава, лекарите обявиха, че възнамеряват да проведат обща стачка. Освен това израелската синдикална конфедерация Histadrut заплаши с обща стачка и хиляди военни резервисти, включително пилоти от военновъздушните сили, заплашиха да се оттеглят от доброволна служба, ако законът остане в сила.

Критиците на реформата казват, че тя заплашват израелската демокрация.

След месеци на масови улични протести срещу съдебната реформа, гласуването в Кнесета (израелския парламент) в понеделник беше важна победа за премиера Бенямин Нетаняху. Но битката не е приключила и според анализатори може да продължи с месеци.

Лидерът на опозицията Яир Лапид заяви, че ще призове Върховния съд да отмени закона, като заяви пред Кнесета, че гласуването бележи "завладяването на израелското мнозинство от крайно малцинство". След гласуването той заяви: "Това е тъжен ден. Това не е победа за коалицията. Това е унищожаване на израелската демокрация."

За страна, която се гордее със способността си да реагира бързо на всякакъв вид заплаха, фактът, че самата сигурност на Израел може да бъде компрометирана, предизвиква истинско безпокойство.

Нетаняху настоя, че законът е необходим на правителството, за да „провежда политика в съответствие с решението на мнозинството от гражданите на страната“.

Той обаче заяви, че е готов да поднови преговорите с опозицията, дори до ноември, за да се намери всеобхватно споразумение.

Планираните реформи предизвикаха някои от най-големите протести в историята на Израел.

Противниците на реформата се опасяват, че промените могат да подкопаят демократичната система на страната. Те се притесняват, че националистическите и ултраортодоксалните религиозни партии, съюзени с Нетаняху, ще овладеят управленските лостове на политиката, без да подлежат на контрол.

Правителството обаче твърди, че реформите са необходими, за да се коригира дисбалансът във властта, който доведе до все по-голяма намеса на съдилищата в политическите решения.

Така нареченият законопроект за „разумност“ беше одобрен с 64 гласа „за“ и 0 „против“, след като опозицията бойкотира окончателното гласуване.

Гласуването доведе до месеци на смут, а президентът на Израел предупреди политическите лидери днес, че страната е „в национално извънредно положение“.

Уличните протести пред Кнесета продължиха през целия ден вчера и тази нощ.  Демонстрант, лежащ на улицата, каза пред Би Би Си, че се противопоставя на „диктатурата“, като добави, че дядо му е бил разбивач на кодове срещу нацистите по време на войната в известния британски парк Блечли.

Запитан колко дълго ще остане на място, той каза: „Никога няма да се предадем!."

Протестиращите - десетки хиляди от които маршируваха около 45 мили от Тел Авив до Йерусалим в края на миналата седмица, изградиха лагер в парк между Кнесета и Върховния съд, които са разположени почти един до друг.

Нетаняху беше в парламента за гласуването часове, след като беше изписан от болница след непланирана операция за пейсмейкър в събота.

Противоречивите реформи поляризираха Израел, предизвиквайки една от най-сериозните вътрешни кризи в историята на страната.

Стотици хиляди демонстранти излизат по улиците всяка седмица от началото на годината в знак на протест срещу това, което според тях е атака срещу демокрацията.

Бивши ръководители на израелските служби за сигурност, върховни съдии и видни юридически и бизнес фигури също се обявиха против реформите на правителството.

Мерките бяха критикувани и от президента на САЩ Джо Байдън, който в най-категоричните си коментари досега призова за отлагане на спорния законопроект.

Еврейските групи в САЩ осъдиха гласуването като заплаха за демокрацията и предупредиха, че то може да навреди на отношенията с американските евреи.

Германското външно министерство заяви, че "много съжалява", че преговорите между правителството и опозицията са се провалили "засега". "С оглед на дълбоките ни връзки с Израел и неговия народ, ние гледаме с голяма загриженост на задълбочаващото се напрежение в израелското общество", допълва той, "Особено след днешното приемане на първата част от планираното преструктуриране на съдебната система, остава важно да се даде достатъчно време и пространство за широк обществен дебат и консенсус."

Британският съвет на депутатите подкрепи усилията на израелския президент Исаак Херцог за намиране на консенсус и призова израелските лидери да продължат разговорите, за да "предотвратят задълбочаването на конституционната криза, която ще нанесе огромни щети на самата структура на израелското общество".

По материали от  Associated Press и Reuters

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ