Сенатът на САЩ одобри законопроект за контрол върху оръжията

Сенатът на САЩ одобри законопроект за контрол върху оръжията

Сенатът на САЩ одобри законопроект за контрол върху оръжията

Сенатът на САЩ прие двупартиен законопроект за контрол върху оръжията, предаде Би Би Си.

Това е най-значимото законодателство в тази сфера от близо 30 години, посочват от медията.

Законопроектът бе приет с 65 на 33 гласа, като забележителното в случая е, че той получи подкрепа от 15 сенатори-републиканци, които се присъединиха към колегите си от Демократическата партия.

Мярката бе одобрена броени седмици след масовите стрелби в Ювалде, щата Тексас, и Бъфало, щата Ню Йорк, при които загинаха общо 31 души, включително 19 деца. 

Очаква се днес законопроектът да бъде одобрен и от контролираната от демократите Камарата на представителите, след което да бъде подписан от президента Джо Байдън и да придобие силата на закон.

В изявление, разпространено след вота, президентът Джо Байдън призова призова членовете на Камарата на представителите „незабавно да гласуват този двупартиен законопроект и да го изпратят до неговото бюро“.

„Тази вечер, след 28 години бездействие, членове на двете партии в Конгреса се събраха, за да се вслушат в призива на семействата в цялата страна и приеха законодателство за справяне с бича на насилието с огнестрелни в нашите общности“, каза Байдън. „Семействата в Ювалде и Бъфало настояваха за действие. И тази вечер ние действахме“, добави той.

Председателят на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси обеща бързо преминаване на законопроекта през долната камара на Конгреса на САЩ, макар че лидерът на републиканското малцинство в Кевин Маккарт призова членовете на партията да гласуват против законопроекта.

Макар и значими, предложенията в законопроекта далеч не отговарят на това, за което призоваваха много демократи и активисти.

Реформите включват по-строги проверки за купувачи под 21 годишна възраст и 15 милиарда долара федерално финансиране за програми за психично здраве и подобряване на сигруността в училищната.

Той също така призовава за финансиране, което да насърчи щатите да прилагат т.нар. „закони с червен флаг“, които позволяват на властите да конфискуват оръжията на хора, които са счита ни за опасни.

Значимостта на законопроекта обаче идва и от факта, че за първи път от десетилетия предложените реформи получават такава подкрепа както от демократите, така и от републиканците. Исторически, усилията за засилване на американските закони за контрол на оръжията са били блокирани от Републиканската партия.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ