Уволниха британския финансов министър

Уволниха британския финансов министър

Уволниха британския финансов министър

Британският финансов министър Куаси Куартенг е бил уволнен днес на  фона на нарастващ политически натиск и хаос на пазарите в Обединеното кралство след по-малко от шест седмици на поста, предаде Си Ен Би Си.

Очаква се министър-председателят Лиз Тръс да обяви, че правителството ще се откаже от ключови обещания за фискална политика, изложени в противоречивия „мини-бюджет“ на Куартенг, представен на 23 септември.

Сред политиките, от които кабинетът на Тръс вероятно ще се откаже, са връщането на корпоративния данък на ниво от 19%, след като бившият финансов министър Риши Сунак го вдигна на 25%, както и предвиденото намаление с 1,2% на данъка върху дивидентите.

По-рано този месец британското правителство се отказа от планираното премахване  най-високата ставка на данъка върху доходите, която предизвика сериозно обществено недоволство, тъй като щеше да облагодетелства само най-заможните хора в страната. Отказа от тази мярка обаче не успя да успокои пазарите.

Куартенг съкрати посещението си във Вашингтон за срещите на МВФ и Световната банка в четвъртък, за да се върне обратно в Лондон, докато правителствените министри търсят начин да се справят с пазарния хаос, отприщен през последните седмици. Този хаос включва разпродажба на дългосрочни държавни облигации, която накара Английската централна банка да се намеси на пазара на облигации, за да спаси пенсионните фондове от колапс.

Тръс беше подложена на огромен натиск да преосмисли икономическата си политика, като проучванията на общественото мнение показаха, че подкрепата за управляващата Консервативна партия се срива, като в медиите се появи информация, че  законодателите от нейната собствена партия планират да я свалят след бурните пет седмици на поста.

Въпреки това и тя, и Куартенг не се отказваха от позициите си през последните дни, обвинявайки критиците на радикалните фискални планове на правителството, че са част от „коалиция против растежа“.

Уволнението на Куартенг го превръща във финансовия министър с втория най-кратък мандат в историята на страната. По-кратно време на поста прекарва само Иън Маклеод, който умира от инфаркт само 30 дни, след като встъпва в длъжност през 1970 г.

От 2019 г. насам Обединеното кралство преминава през четирима финансови министри, включително Надхим Захауи, който е с третия най-кратък мандат от 63 дни. Той заемаше поста по време на краткотрайна рокада в кабинета на Борис Джонсън след напускането на Сунак. Преди Риши Сунак министър на финансите беше Саджид Джавид.

Малко по-късно стана ясно, че новият финансов министър на страната ще бъде Джеръми Хънт, който последно бе външен министър.