Новият премиер на Канада – всеки го иска

Новият премиер на Канада – всеки го иска

Името Джъстин Трюдо се появи в медийни заглавия по цял свят, след като неговата Либерална партия триумфира на парламентарните избори в Канада, пише британският вестник Independent. Но не само това е причината за главоломната популярност, която за часове го превърна в световна звезда. Снимките му са едни от най-споделяните постове в социалните мрежи, а коментиратите под тях, преобладаващо от женската половина на човечеството са "Искам и аз в Канада", "Искам и аз такъв премиер".  По всеобща оценка, "най-накрая един истински секссимвол" е на власт.  

43-годишният Трюдо е вторият най-млад премиер в съвременната история на страната, но политиката е в кръвта му. Негов баща е Пиер Трюдо (1919-2000) – министър-председател в периодите 1968-1979 и 1980-1984, който извоювани редица исторически за Канада постижения, сред които признаването на английския и френския като официални езици на федерално ниво.

Харизматичният Трюдо младши даде заявка да бъде един от най-прогресивните политици в страната - обяви се за феминист, обеща да защитава правото на жените да абортират и „веднага“ да започне работа в посока легализирането на наркотиците. Но не тези му напредничави възгледи спечелиха вниманието и симпатиите на публиката.

По време на предизборната кампания атрактивният му външен вид стана обект на много коментари, а часове след победата Интернет потребители вече му бяха лепнали един доста нецензурен и сексистки акроним. Мнозина изразиха облекчението си, че „най-накрая“ на власт е дошъл един истински секссимвол.

Политическа кариера

Джъстин Трюдо е избран за депутат през 2008 и 2011. Няколко пъти отказва да оглави Либералната партия, но през 2012 най-накрая се кандидатира за неин лидер. Въпреки критиките, че не притежава необходимия опит и преди не е заемал политически постове, атрактивният политик спечели впечатляващите 80% от гласовете на своите съпартийци и застана начело на либералите пред 2013 година.

Трюдо възнамерява да увеличи данъците на гражданите, чиито годишни доходи надвишават 200 000 канадски долара, и предвижда намаляване на налозите за средната класа. Той обеща по-големи разходи за инфраструктурата, които – въпреки че в началото ще доведат до умерен бюджетен дефицит – ще допринесат за съживяването на икономиката.

Трюдо вече обяви, че няма да следва социалните политики на предшественика си Стивън Харпър, и се противопостави на забраната за носене на мюсюлманско було на обществени места.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ