България

Политика

|

Общество

|

Депутатите одобриха въвеждането на електронна трудова книжка

Депутатите одобриха въвеждането на електронна трудова книжка

Депутатите одобриха въвеждането на електронна трудова книжка

Със 151 гласа "за", 37 "против" и 28 "въздържали се" депутатите одобриха на първо четене промените в Кодекса на труда, с които се въвежда електронната трудова книжка. 

Промените предвиждат още Националната агенция за приходите да води електронния регистър на заетостта вместо Агенцията по заетостта, както досега. В него ще се вписват всички данни от трудовата книжка. По този начин работещите ще имат пълен достъп до трудовото си досие, а работодателите ще могат да автоматизират вътрешни процеси чрез системи за управление на човешките ресурси, като автоматично изпращат данни към регистъра. 

Законовите поправки обаче дават допълнителна защита на служителите, тъй като ще ограничи достъпа на работодателите до трудовите възнаграждения при предходни работодатели. 

Предвижда се, в преходния период след изграждането на регистъра, работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на служителите си до НАП, която да организира въвеждането им в структуриран вид. Първоначално регистърът на заетостта се попълва на база на наличните данни в базите данни на НОИ. В този период работодателите вписват данните в регистъра, а не в трудовата книжка.  

"Електронизира се хартиената трудова книжка", каза един от вносителите на предложението за промени в Кодекса на труда Божидар Божанов от ПП-ДБ. Той изрази радостта си, че Народното събрание е поело лидерството по тази тема, води процеса и депутатите ще вземат там решението кой да води този регистър и как да защитят правата на всички работници и работодатели, така че нещата да бъдат лесни, ефективни и сигурни.

От "Възраждане" изразиха опасения за сигурността на личните данни, като се позоваха на критични становища на институции. "Има опасност от злоупотреби, нарушаване на права на българските граждани и много други неща", заяви Ангел Георгиев от "Възраждане".  

Георги Георгиев от "Възраждане" заяви, че от парламентарната група няма да подкрепят този законопроект.

"Въпреки многото неточности в законопроекта, ние ще го подкрепим", посочи Галя Желязкова от ГЕРБ-СДС. Според нея трябва да са наясно, че с напредването на дигиталните технологии, това трябва да се отрази и в трудовото законодателство. 

"Подкрепяме дигиталния преход и навлизането на модерните технологии в трудовите служебни правоотношения, но начинът, по който се предлага този законопроект, той няма да реши проблеми, а напротив – ще създаде още повече проблеми и затова на първо четене ще се въздържим да го подкрепим", каза Севим Али от ДПС.

"Нека днес заедно да направим голяма крачка към истинската електронизация и дигитализация", каза Мартин Димитров от ПП-ДБ.

Георги Гьоков от "БСП за България" каза, че парламентарната им група ще подкрепи по принцип на първо гласуване законопроекта с много забележки и много притеснения. Според него между първо и второ гласуване е необходимо да бъдат прецизирани и уточнени много текстове.

По предложение на Божидар Божанов от ПП-ДБ депутатите удължиха максимално срока за предложения между първо и второ четене. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ