Италианците застават пред избирателните урни на 25 септември

Италианците застават пред избирателните урни на 25 септември

Италианците застават пред избирателните урни на 25 септември

Италия ще проведе общи избори на 25 септември, след като президентът Серджо Матарела разпусна парламента в четвъртък след оставката на премиера Марио Драги, съобщи ANSA.

Правителството на националното единство, оглавявано от бившия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), се срина след година и половина на власт, след като не успя да получи подкрепата на три важни партии - Движението 5 звезди (M5S) на бившия премиер Джузепе Конте, Forza Italia (FI) – на Силвио Берлускони, и Лигата на Матео Салвини, при вот на доверие в сряда.

Дясната партия Братя на Италия (FdI), водена от Джорджия Мелони, единствената голяма група, която не подкрепя правителството на Драги, сега е начело в социологическите проучвания с подкрепата на около 23% от електората. Дясната Лига може да разчита на около 13-14%, а дясноцентристката FI – около 8%, което би трябвало да осигури дясното мнозинство в бъдещия парламент.

Ако десните и дясноцентристите спечелят и FdI е партията, която ще получи най-много гласове, Мелони ще бъде в силна позиция да стане първата жена премиер на Италия.

Шансовете на десницата изглежда се увеличават от проблемите, пред които е изправена другата страна на политическия спектър. Очакваше се лявоцентристката Демократическа партия (PD) и M5S, която загуби част от своите качества, след като беше част от последните три правителства, да се явят заедно на следващите избори. Но този съюз беше поставен под съмнение от факта, че M5S предизвика кризата, която доведе до падането на правителството на Драги, като отхвърли вота на доверие на указ миналата седмица.

 Демократичната партия, която е на второ място след Братя на Италия, според допитването,  подкрепяше Драги до края, припомнят политически коментатори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ