Крайнодесните сили във Франция водят преговори за обединяване, за да победят Макрон

Крайнодесните сили във Франция водят преговори за обединяване,  за да победят Макрон

Крайнодесните сили във Франция водят преговори за обединяване, за да победят Макрон

Само ден след като френският президент Еманюел Макрон свика предсрочни избори с високи залози, двете водещи крайнодесни сили в страната проучиха възможността да се обединят срещу него в сблъсък, който ще се окаже решаващ за бъдещето както на Франция, така и на ЕС, пише Politico.

Макрон обяви, че разпуска Националното събрание и свиква предсрочни избори в неделя вечерта, след като крайнодясното Национално обединение победи неговата либерална партия "Възраждане" на изборите за ЕС с разлика от 31,4% срещу 14,6%. Докато френският президент залага, че може да спре вълната от националисти, антиимигрантски десни привърженици на национални избори, съперниците му пробват почвата за обединен фронт.

Марион Марешал, водещият кандидат на партията Реконкиста по време на изборите за ЕС в неделя, в понеделник се срещна с кандидата за президент на крайнодясното Национално обединение, нейната леля Марин льо Пен, и президента на движението Джордан Бардела, за да обсъдят потенциален съюз.

Марешал, бивша парламентаристка от Националния сбор и внучка на основателя на партията Жан-Мари льо Пен, беше обърнала гръб на леля си, за да се присъедини към редиците на Реконкуиста (Reconquest),  – партия, основана от независимия журналист и експерт Ерик Земмур, преди президентската надпревара през 2022 г. .

Въпреки че нейната партия е далеч по-малка от Националното обединение и в неделя едва прехвърли 5-процентния праг, необходим във Франция за избиране на евродепутати, тези поддръжници биха могли да бъдат критични в тесен национален конкурс.

От изборната нощ Марешал настоява новата ѝ партия да сформира съюз със старата. „Националният сбор постигна исторически резултат“, написа Марешал в публикация в X понеделник. „Като се има предвид сериозността на ситуацията за нашата страна, имах желание да се срещна с Марин льо Пен и Джордан Бардела, за да се възползвам от възможността да изградя правителствена коалиция.“

В телевизионно интервю след срещата Льо Пен каза, че ще се срещне с редица политически лидери, за да „изгради мнозинство“, без да уточнява дали е постигнала споразумение с племенницата си. Льо Пен отбеляза също, че Националният сбор би могъл да се въздържи от издигане на кандидати срещу напускащи депутати от консервативната партия Les Républicains, ако те постигнат споразумение с нейната партия.

Въпреки че Марешал пределно ясно заявява своя стремеж към единство, остава несигурно дали президентът и основател на нейната партия, Земмур, е на борда.

Предполагайки, че има разногласия между двете най-изявени личности в Reconquest, Бардела похвали „конструктивното отношение“ на Марешал „за разлика от Ерик Земмур“.

Марешал и Льо Пен също не са се виждали очи в очи на европейско ниво, където техните евродепутати са в конкурентни политически групировки в Европейския парламент. Сближаването между двете партии на национално ниво може да започне да проправя пътя към силно рекламирана супергрупа от крайнодесни евродепутати, които в момента са разпръснати в групата на евроскептичните твърдодесни европейски консерватори и реформисти, крайнодясната група ID и независимата секция на парламента.  

Има информации, че Марешал и Земмур, които получиха 7 процента от гласовете в президентската надпревара през 2022 г., са били в противоречие по време на предизборната кампания за ЕС. В неделя Земмур призова за изграждането на „най-голямата дясна коалиция“, без конкретно да посочи Националното рали като потенциален партньор.

В другия край на политическия спектър, четирите основни френски леви политически сили - комунистите, социалистите, зелените и движението "Непреклонна Франция" на трикратния кандидат за президент Жан-Люк Меланшон - публикуваха съвместно изявление, в което заявяваха, че "желаят" полеви общи кандидати.

Преди две години четирите партии се споразумяха да управляват обединен ляв фронт с общ манифест, позволяващ на френската левица да удвои повече от общия си брой в Националното събрание и да попречи на Макрон да осигури мнозинство. Но алиансът не издържа изпитанието на времето и всяка сила се кандидатира поотделно на европейските избори, разкривайки разногласията си по въпроси, включително войните в Украйна и Газа и интеграцията в ЕС, припомня Politico.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ