Надежда Йорданова: Промените в Конституцията ще осигурят истински независим съд

Надежда Йорданова: Промените в Конституцията ще осигурят истински независим съд

Надежда Йорданова: Промените в Конституцията ще осигурят истински независим съд

Готвените промени в Конституцията имат 4 основни предимства: осигуряване на истински независим съд, ефективна и отчетна прокуратура без всевластен главен прокурор, по-голям достъп до конституционно правосъдие за гражданите и гаранции, че България ще има действащ парламент дори и при предсрочни избори. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият правосъден министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Надежда Йорданова.

„Главен прокурор ще има, но той ще ръководи Върховна прокуратура и няма да може да се меси по делата на всеки един прокурор”, заяви депутатът от ПП-ДБ. По думите ѝ, по този начин Прокуратурата ще бъде фокусирана върху наказателните дела.

Йорданова отчете, че промените ще осигурят по-голям достъп до конституционно правосъдие на обикновените граждани, а също така ще се гарантира действащ парламент, включително и при предсрочни избори.

Тя добави, че има настроения да се запази настоящото положение по отношение на тежестта на президента при процедурата за назначаване на председатели на ВАС и ВКС, както и главния прокурор.

„Отговорност на президента е с какви мотиви връща съответното назначение, защото към Гешев той подходи твърде формално. Имаше преди това поредица от консултации на какви критерии трябва да отговаря главният прокурор, ние не чухме никакъв извод”, коментира Йорданова.

Според нея по-голямата политическа квота в прокурорската колегия на ВСС ще осигури по-голям обществен контрол.

„Предвидено е във Висшия прокурорски съвет обществената квота да има мнозинство, защото така прокурорите, ръководени от главния прокурор, няма да имат мнозинство. В тази обществена квота могат да бъдат избирани съдии”, заяви Йорданова. 

Друг вариант за ротационен премиер освен Мария Габриел не е обсъждан, коментира още депутатът от ПП-ДБ. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ