България

Политика

|

Общество

|

Общественият съвет към ЦИК: Очакваше се да има дефекти в машините

Общественият съвет към ЦИК: Очакваше се да има дефекти в машините

Общественият съвет към ЦИК: Очакваше се да има дефекти в машините

Очакваше се да има дефекти в машините, основно бяха заради ролките, те бяха в лошо състояние, смачкани и квадратни са били при пренасяне. Това са механични предвидими проблеми, които можеше да се избегнат с повече тестове. Това заяви в ефира на БНТ Стоил Цицелков, член на Обществения съвет към ЦИК.

Той отбеляза, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа оценява Българската национална телевизия като медията с най-високото доверие, наред с БНР.

По думите му, се разчита на записите от видеонаблюдението. "Имало е проблем със звука, чисто технически с тези кратки срокове видеонаблюдението беше добре изпълнено въпреки това. В традиционно контролираните секции, където хората гласуват рязко различно между изборите през 2 месеца активността е много ниска, около една трета от средната за държавата, тоест по-скоро контролираният вот не се случи този път", коментира Стоил Цицелков и призова за по-добро обучение на хората в комисиите.

Проф. Михаил Константинов допълни, че ефектът при връщането на хартиената бюлетина за увеличение на броя на гласувалите не се е видял.

"Не съм изненадан от резултатите. Важно е колко процента са гласували с хартия и колко с машина. Чувалите нямат нищо общо с изборния резултат, съдържат употребена хартия, която е за боклука. Имаше много върнати протоколи, но става въпрос за незначителни грешки, които не променят изборния резултат", допълни проф. Михаил Константинов.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред