От 1 януари въвеждаме забрана за износ на горива, произведени от руски петрол

От 1 януари въвеждаме забрана за износ на горива, произведени от руски петрол

От 1 януари въвеждаме забрана за износ на горива, произведени от руски петрол

Без дебат и със 144 гласа "за" парламентът въведе забрана за износ на горива, произведени от руски петрол от 1-ви януари, а от 1-ви март се спира работата на "Лукойл" с руски нефт. Така страната ни прекратява предсрочно дерогацията за внос, одобрена от Еврокомисията.

Предвижда се Агенция „Митници“ да извърши инвентаризация на складовете и да състави опис с наличните горива и суров руски нефт към 31.12.2023 г. Горивата, които не могат да бъдат реализирани на българския пазар поради екологични съображения, могат да бъдат изнесени по съответно установения ред в Регламент (ЕС), се посочва в доклада на комисията по енергетика. 

По време на гласуването депутатите от "Възраждане" се опитаха да саботират заседанието на парламента, като изключват колоните за звука. Освен, че блокираха трибуната на парламента, се стигна и до сблъсъци в пространството, обособено като балкони. Ивелин Първанов от "Възраждане" съобщи от трибуната, че депутатът от ДПС Марио Рангелов го бил заплашил, че в Плевен ще го убие. Председателят на парламента Росен Желязков заяви, че всеки народен представител, ако се чувства застрашен, може да сезира компетентните органи, предават БНР и БТА. 

Депутатите решиха още да отпадне търговската такса от 20 лв. за мегаватчас върху вноса и транзита на руски природен газ. До отпадането на таксата се стигна, след като Унгария заплаши да ни наложи вето за Шенген.

Със 143 гласа парламентът реши да се увеличи капиталът на АЕЦ "Козлодуй" с 1,5 милиарда лева с цел изграждане на 7-ми и 8-ми блок  по технология АР1000. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ