Парламентът ратифицира окончателно договора за закупуване на нови бойни машини "Страйкър"

Парламентът ратифицира окончателно договора за закупуване на нови бойни машини Страйкър

Парламентът ратифицира окончателно договора за закупуване на нови бойни машини "Страйкър"

Парламентът ратифицира окончателно международния договор между България и САЩ за купуване на нови бойни машини "Страйкър" за пехотата.

148 депутати гласуваха "за", 53 бяха "против", а 5 "се въздържаха". Така с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС страната ни ще плати 2,2 млрд. долара без ДДС за 196 броя сухопътни машини. Доставката им ще започне през второто тримесечие на 2025 г., а последната машина ще пристигне у нас през 2028 г., предава БНР. 

Бойната техника ще се използва за изграждането на батальонни групи от състава на Механизираната бригада. Реализацията на договора ще позволи в кратък срок да се преодолее част от дефицита от способности на сухопътните войски в българската армия. Първото плащане е предвидено да бъде направено тази година.

ОТ "БСП за България" и от "Възраждане" остро критикуваха договора:

"България подписва празен чек, тъй като това е прогнозна цена. Никъде няма цена на резервните части", посочи Румен Гечев от БСП.

"Правителството в момента - сглобката - плаща "такса спокойствие" на американците на американското посолство, за да могат да продължат позорното си управление", каза Йордан Тодоров от "Възраждане". 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев им отвърна: "Пълна благодарност и днес вероятно ще направите един малък празник, поне за Сухопътни войски, които над 35 години очакват нова бойна техника. Уточнени са абсолютно прецизно количествата, уточнени са и сроковете, има много ясен график в договора".

Предвижда се в началото на доставката на болните машините да бъде третото тримесечие на 2025 г.

Придобиването на боеприпасите ще бъде обект на допълнителни договори по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби, които се очаква да бъдат получени в Министерството на отбраната в края на тази или в началото на другата година. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ