Петков: Асен Василев е кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната"

Петков: Асен Василев е кандидатът за премиер на Продължаваме промяната

Петков: Асен Василев е кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната"

Кирил Петков е предложил вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за кандидат за премиер. Това стана ясно от изявление на премиера в оставка за медиите.

"Днес се намираме на исторически вододел. Има възможността да продължим промяната за законова държава, България, която просперира. Държава, в която обществените средства се харчат за обществени нужди. Или имаме риска да се върнем назад към задкулисието, кукловодите, чуждите интереси", посочи в началото на изявлението си Кирил Петков.

Искам ясно да заявя, добави той, няма да допуснем България да вземе грешната посока. "Няма да допуснем шепа хора да ограбват обществените средства. Няма да допуснем прокурорите да продължават да бездействат. Няма да допуснем чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 часа на обяд. Няма да допуснем всички тези неща, защото не ни е страх. И да, с БСП имаме различия по международните въпроси, и да, с част от депутатите на "Има такъв народ" имаме и лични различия. Но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България", допълни премиерът в оставка. 

"Ние всички трябва да застанем рамо до рамо и да продължим промяната напред. Всички, освен тези, които предпочитат да пълнят с пачки и кюлчета своите чекмеджета. Всички, които са толкова корумпирани, че са ги сложили на листа "Магнитски". Всички, освен тези, които се крият в тъмни стаи и пращат SMS-и, за да контролират своите депутати. Всички, освен тези, които се влияят от чужди държави, така че дори техните прякори са с имена на чужди валути. Но всички други трябва дас е обединим с ясни, определени задачи, които трябва да свършим в следващите 6 месеца. Ние трябва да променим Закона за КПКОНПИ и Бойко Рашков трябва да оглави Антикорупционната комисия. Ние трябва да сложим механизъм за разследването на главния прокурор с независим съдия. Ние трябва да сменим всички регулатори, които имат изтекъл мандат - КЗК, КФН, БНБ, така че те да работят за българските граждани", посочи Петков. 

По думите му, промяна трябва да претърпи и Закона за обществените поръчки, така че обществените средства да се харчат прозрачно за нуждите на България. "Ние трябва да приемем 22-та законопроекта, така че да вървим по пътя към усвояването на 13-те милиарда от Плана за възстановяване и развитие. Ние трябва да довършим стратегическия план за българското земеделие и 16 млрд. да отидат при българските земеделци. Ние трябва да довършим енергийната диверсификация и да направим държавна Агенция по горите, така че да се прекъсне дървесната мафия", каза той.

Петков даде срок за извършването на тези неща - следващите шест месеца. 

"Призовавам всички наши съмишленици, всички наши коалиционни партньори, независими депутати да се обединим в една обща коалиция по тази програма и тези задачи да бъдат свършени в следващите 6 месеца. Нищо не е по-важно сега за България от това. Няма пост или позиция, която да е по-важна. Ето защо, във вчерашния ден аз предложих на "Продължаваме промяната" следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев. Човек, на когото имам безпрекословно доверие, с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбор с него, с всички членове на "Продължаваме промяната", с всички коалиционни партньори, с всички съмишленици. Време е да запретнем ръкави и да си свършим работата докрай", каза Кирил Петков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ