ПП върна на Радев неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство 

ПП върна на Радев неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство 

ПП върна на Радев неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство 

"Продължаваме промяната" върна неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев, след като не успяха да съберат нужната им подкрепа. Оказа се, че те са успели да достигнат едва до 117 депутати, които са готови да подкрепят тяхната нова коалиционна програма

"Господин президент, много ви благодаря за връчването на мандата. За съжаление, ние не успяхме да съберем достатъчно подкрепа, за да изпълним политиките, които едно евентуално правителство би искало да може да направи, така че връщаме мандата неизпълнен", каза посоченият от ПП кандидат за премиер Асен Василев. 

От своя страна президентът посочи, че преди една година гражданите били повярвали, че България може да се промени по по-друг начин. "Оттегленият кредит на доверие към кабинета не може и не трябва да изчаква обществените усилия за изграждане на прозрачно и отговорно към гражданите управление. Вярвам, че мисията да променим страната ни е историческа и колкото и да е трудна, българите ще го постигнат. Благодаря на онези от вас, които работиха с мисъл за родината, за които това понятие стои над всички други ценности и съображения. Дълбоко вярвам, че институциите могат да постигат резултати, ако осъзнатият национален интерес е на първо място. Затова и очаквам правителството да разработи и подготви за внасяне в Народното събрание законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, за да не продължава България да губи време и средства", каза президентът Румен Радев.

Президентът уточни, че през следващата седмица ще обяви кога ще връчи мандата за съставяне на правителство в рамките на настоящото 47-о Народно събрание на втората по численост парламентарна група. 

Междувременно, докато от "Продължаваме промяната" връщаха мандата на президента пред сградата на Президентството се провеждаше демонстрация на Националното движение "Хан Кубрат", които се обявяват срещу идеята за нов кабинет и настояват за нови избори.

В социалните мрежи се организира и още едно събитие - в подкрепа на управляващите и под надслов "Правителство или бързи избори - важно е промяната да продължи!". Демонстрацията беше обявена за 17 часа пред Народното събрание.

По Конституция, след като първият мандат беше върнат неизпълнен от "Продължаваме Промяната", то вторият мандат ще бъде даден на ГЕРБ, които са втора политическа сила. От партията на Бойко Борисов обаче вече заявиха, че веднага ще го върнат. Третият мандат отива при партия по избор на президента Румен Радев. Днес от "Демократична България" дадоха заявка, че ако третият мандат отиде при тях, ще направят всичко възможно, за да го реализират. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ