България

Политика

|

Общество

|

"Продължаваме промяната" отказва да говори с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство от първия мандат

"Продължаваме промяната" отказва да говори с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство от първия мандат

"Продължаваме промяната" няма да отиде на разговори с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство от първия мандат. Това обявиха от партията на брифинг ден след като ЦИК обяви окончателните резултати от изборите на 2 октомври, както и разпределението на мандатите на партиите, които влизат в 48-ото Народно събрание. 

"Вчера се проведе Национален съвет на партия "Продължаваме промяната". На него единодушно беше взето решение, че "Продължаваме Промяната" ще бъде конструктивна опозиция на кабинет на ГЕРБ. Над половин милион избиратели подкрепиха ПП с ясното послание, че ние няма да влезем в "коалиция на кражбата". След изборите ние правим точно това, което сме обещали на нашите избиратели", обяви на пресконференция съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

В преговори за съставяне на кабинет с партията на Борисов няма да се участва. По тези политики ще говорим с всички политически партии в рамките на парламентарните комисии в парламента, добави Василев. 

По думите му, най-важното в момента е да има стабилно управление. "Ние ще сме конструктивна опозиция, няма да пречим на сформирането на кабинет и имаме редица политики, които искаме да подкрепим и се надяваме да бъдат предложени", заяви той.

Политиките, които "Продължаваме промяната" ще подкрепи включват: 

 • Закон за антикорупционната комисия с разследващи функции
 • Въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор от български съдия
 • Увеличаване на минималната работна заплата на 50% от средната работна заплата от първи януари 2023, което към момента се равнява на 860 лв. за МРЗ
 • 20% увеличение на пенсиите, така че да могат да изпреварват инфлацията
 • Нова дефиниция за енергийна бедности
 • Две тарифи за ток, вода и парно на база на консумацията
 • Вдигане на данъчния кредит за младите семейства с деца с 50%
 • Таван на цената на тока за бизнеса от 250 лв. за мегаватчас
 • Таван за цената на газа от 300 лв. на мегаватчас 
 • Продължаване на програмата за следучилищни занятия за спорт и изкуства 
 • Заплатите на учителите да продължат да са 125% от средната работна заплата 
 • Гарантиране на минимална работна заплата за младите медици - от 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв. за млад лекар
 • Запазване на сега съществуващата данъчна политика - без увеличение на данъчните ставки
 • Ограничаване на бюджетния дефицит до 3% с максимално прозрачно изразходване на публичните средства
 • Подкрепа за влизане на България в Еврозоната и Шенген
 • Увеличение до 160 000 лв. на прага за регистрацията по ДДС 
 • Приемането на 22 закона, нужни за изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост

Програмата е с времеви диапазон 12 месеца като общата сума по нея е от порядъка на около 3 млрд. лева, уточниха от партията. 

Относно състава на 48-ото Народно събрание, Василев заяви, че председателят се излъчва от най-голямата политическа сила, в случая това е ГЕРБ-СДС. "Продължаваме промяната" ще предложат зам.-председател на парламента. 

На въпрос дали има компромис, при който биха отишли на разговор с ГЕРБ, Василев отново потвърди, че при първия мандат няма да водят разговори с партията на Борисов. 

От ПП твърдят, че ако се стигна до втори или до трети мандат, ще бъде свикан Националния съвет на партията, за да се прецени какво е най-доброто за България и ще излязат с позиция пред медиите. 

Запитани дали все пак ще има лидерски дебат между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", Василев отговори: "Нека първо Бойко Борисов да изяви желание да има лидерски дебат и ние ще се явим на лидерски дебат".

По думите на Василев, е важно България да има редовен кабинет, а не да минава в цикъл от избори. "67 депутати имат сега от ГЕРБ-СДС. Ние миналия път също имахме 67 депутати и съставихме кабинет", каза той.

На въпрос дали биха подкрепили служебното правителство да стане редовно, Асен Василев отговори: "Не бихме подкрепили такова действие. Има доста министри, чието поведение е меко казано странно и към тях ще имаме доста парламентарни въпроси", и даде като пример името на министъра на енергетиката Росен Христов. 

От "Продължаваме промяната" се обявиха против действията на служебния кабинет за закупуването на нови изтребители. Според тях подобно решение трябва да се вземе от редовно Народно събрание. Освен това, от партията са принципно против поръчките на нови F16 преди у нас да е пристигнала първата пратка.

"Никакви самолети не трябва да се купуват преди да дойдат първите поръчани. Да плащаме напред за нещо, преди да сме получили още първата поръчка е беотговорно поведение, както към българските избиратели, така и към ВВС.", заяви Асен Василев. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 8 декември. Честит празник, студенти!
Не намериха купувач за емблематичните марки водка "Столичная" и "Московская"
Германската полиция арестува 25 души от заговорническа група за държавен преврат
Комисия гласува на първо четене държавата да може да поема контрола над "Лукойл Нефтохим"
Петролът поскъпна на фона на надеждите за увеличение на търсенето в Китай*
Володимир Зеленски е личност на годината на списание „Тайм“
Регулаторите на ЕС обвиниха Deutsche Bank и Rabobank в картел за търговия с държавни облигации
Компания на бившия президент на САЩ Trump Organisation бе призната за виновна за данъчни измами