Пет за късмет? СОС пробва пак да си избере председател на 18 декември

Пет за късмет? СОС пробва пак да си избере председател на 18 декември

Пет за късмет? СОС пробва пак да си избере председател на 18 декември

Групите в Столичният общински съвет се разбраха да направят нов опит да изберат председател на 18 декември. Решението беше взето с 45 гласа "за" и само един "въздържал се", който е Карлос Контрера от ВМРО, предава БНР. 

От ГЕРБ – СДС обявиха, че вчера в 18 часа са получили покана за разговори с кмета Васил Терзиев. Георги Георгиев бе категоричен, че Борис Бонев няма да бъде подкрепен за председател от групата на ГЕРБ - СДС. Заради егото на един човек, града е станал заложник.

"Кметът Терзиев миналата седмица пред вас каза: "Ние имаме възможност да работим или с БСП, или с ГЕРБ". Той го заяви. Бонев каза, че на всяка цена той ще направи всичко по силите си, за да не се работи с ГЕРБ. Когато се разберат кой води хорото, ние ще седнем на разговори, обсъждайки всичко, което се предлага междувременно с този, който лидира и води процеса. Останалото е една политическа шизофрения, която затруднява града и София става заложник на една лична амбиция. Не е сериозно говореше се за управленски капацитет, за ясна визия, за силен отбор. Те нямат мнозинство в общинския съвет. Те държат на всяка цена да има техен председател", коментира Георги Георгиев от ГЕРБ – СДС.

От "БСП за България" обявиха, че ако има структурни разговори с екипа на кмета Терзиев, на 18 декември ще има избран председател на Столичния общински съвет.

"Аз казах, ако се промени подхода и ако се прояви повече разум, ще се надяваме на 18-и вече да има избран председател и общинският съвет да заработи по важните проблеми на столичани, а не да продължават да се занимават с драскане, чупене и премахване на паметници", посочи Иван Таков, председател на групата на БСП в местния парламент.

Диана Тонова от БСП пък направи уговорката, че всъщност СОС се намира все още в първото си заседание, защото, докато не бъде избран председател, то не може да бъде прекратено. 

По-рано, в началото на заседанието кметът на София Васил Терзиев заяви, че крайният срок да бъде избран председател на Столичния общински съвет е 12 декември,защото в противен случай ще бъдат загубени много пари и ще се работи с план-сметка за почистването на града от миналата година.

"Апелирам към всички, независимо какво ще струва партийно, да намерим решение до понеделник, така че във вторник да имаме председател. Разчитам на преговорите, които се правят. Трябва да отпушим работата. Молбата ми е всички да седнем на масата и да намерим решение. Ако някой има нужда от допълнителна информация, имам време да седнем и да разговаряме", допълни столичният кмет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ