Португалия предизвика протести с вдигане на данъците

Португалия предизвика протести с вдигане на данъците

Португалското правителство обяви няколко нови мерки за тежки икономии, с които цели да подобри финансовото състояние на държавата. То планира да увеличи данък общ доход, като приложи „извънреден” данък от 4% и да намали от 8 на 5 категориите за облагане. Плановете бяха съобщени от финансовия министър на страната Втор Гашпар.

В отговор, най-големият португалски синдикат CGTP ще свика обща национална стачка в средата на ноември, съобщава BBC. Представителите му ще се противопоставят на мерките с протест под надслов „срещу експлоатацията и обедняването”. Подобно на Испания и Гърция, Португалия се изправи пред масово недоволство и улични протести срещу строгите икономии и съкращенията, необходими, за да се изпълнят условията на спасителния план.

Португалия трябва да намали бюджетния си дефицит под заложената цел на Европейския съюз от 3% от БВП. За да го направи й беше дадена още една, допълнителна година след прегледа на последните й тримесечни резултати от лидерите на ЕС, ЕЦБ и МВФ. Тройката кредитори наблюдава състоянието на икономиката й след като я подкрепи със 78 милиарда евро помощ от Еврозоната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ