Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Новините в социалните медии: грешна информация, но бързо

Новините в социалните медии: грешна информация, но бързо

Новините в социалните медии: грешна информация, но бързо

Огромна част от интернет потребителите прекарват значително време в сайтове като Facebook и Twitter, където често се информират за най-различни актуални проблеми и събития. Проблемът е, че понякога така разпространените данни са погрешни и могат за причинят повече вреда, отколкото полза.

Пример в случая са два инцидента, свързани с терористичния акт по време на Бостънския маратон, чиято трагична годишнина отбелязахме на 15 април, припомня CNET.

Тогава най-напред Facebook страницата Binders Full of Women, която се бори за правата на жените в САЩ, пусна информация, че студент от Бостън е сред заподозрените за атентата. Нейният източник бил разговор, уловен на полицейската честота в града. Името на студента веднага се разнесе като горски пожар сред всичките 319 000 души, които следят Binders Full of Women. Само дето малко по-късно се оказа, че лицето няма нищо общо с трагичния инцидент, което накара страницата да премахне поста си и да се извини.

Малко по-късно блогърът Майкъл Сколник от хип-хоп сайта Global Grind също пусна в своя Twitter име, което уж чул от полицията. И то се оказа грешно, но не и преди туитът да бъде препредаден от стотици други потребители на микроблогинг мрежата.

Междувременно подобен случай имаше в Reddit, а един младеж от Бостън прекара принудителен домашен арест, несмейки да излезе навън, след като бе погрешно разпознат на снимки, събрани от очевидци.

Оставяйки настрана факта, че по този начин злепоставят невинни хора, защо изобщо една Facebook страница и един Twitter профил трябва да се опитват да се държат като новинарски медии, разнищващи горещи теми?

Ако бързината е разменната единица на модерната информационна епоха, то погрешната информация идва на изключително висока цена. Според някои добрият журнализъм се прави от няколко източника. Това обаче не трябва да се абсолютизира. Благодарение на социалните медии и мобилните устройства днес разполагаме с повече информация откогато и да било, но тя е странна смесица от истини, полуистини и откровени клевети. Тя идва бързо, но не е надеждна. А лошата информация е като рак, който непрекъснато се разраства. Постването в реално време в Twitter, събирането на снимки през Reddit и непрекъснатото напрежение в онлайн общностите всъщност вредят на журнализма.

За момента все още сме в началния стадий на нашето обучение по това как да възприемаме новините в социалните мрежи. Наистина информация и снимки от мястото на събитието могат да бъдат полезни, но не и когато изопачават или пренебрегват истината. Ако имате много последователи във Facebook и Twitter е по-добре да ги насочите към достоверен източник като страница на полицейско управление или голяма новинарска медия вместо да всявате паника и определяте сами нагласите. Най-лошото, което може да направите е да обявите имена и снимки на хора преди да сте сигурни, че те са замесени. Ако искате да се ангажирате и да помогнете, публикувайте полезна информация, а не всякаква. В случая с Binders Full of Women страницата можеше да каже на своите 319 000 последователи къде да дарят кръв за пострадалите или пък да не напускат домовете си докато трае полицейската акция. Може да бъдете полезен потребител без да се опитвате да играете ролята на пророк и новинарска агенция. А понякога просто не разполагате с нужната информация. Това е нормално, това не е ваша задача. За разлика от публикуването на туит с грешни обвинения, достигането до вярната информация понякога отнема време.

Просто оставете компютъра и свършете нещо друго полезно.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Най-важният критерий за успех в живота според Уорън Бъфет
3,93 е средната оценка на матурата по български език и литература
Неочакван обрат: Първото предложение за отстраняването на Гешев беше оттеглено
ДБ поискаха оттегляне на Пеевски от комисията за конституционна реформа. ДПС няма да отстъпи, публикува свой проект за промени
Комуникационна агенция together& е най-награждаваната на IAB MIXX Awards 2023
Първата задача на Спецов като шеф на НАП: Ще се запозная с реалните данни за събираемостта на приходите
Google предприема мерки срещу служителите, които не ходят достатъчно често в офисите
Водата от язовир „Каховка“ разнася мини, предупреди Червеният кръст