Българин рисува географски карти на забавните стереотипи по света

Българин рисува географски карти на забавните стереотипи по света

Ако не сте живели в пещера през последните няколко години, със сигурност сте чували за популярните географски карти на глобалните стереотипи, пише британският вестник Independent.

Те са дело на българския художник Янко Цветков, който разкрива пред медията, че е започнал да работи по сатиричните карти за забавление, докато се опитвал да обясни европейската геополитика на свои приятели от чужбина.

Българинът разказва, че картите, които „случайно“ качил във Flickr профила си, обиколили цял свят, което го подтикнало да разшири проекта си. А той  станал толкова популярен, че довел до създаването на книгата Atlas of Prejudice.

Наскоро Янко Цветков завърши и втората си книга, Atlas of Prejudice 2: Chasing Horizons.

Неговите идеи варират от визуализации на начина, по който древните народи гледали на света, до сложността на модерната геополитика, културни феномени и дори прогнози за бъдещето.

Цветков казва пред Independent, че няма просто и кратко обяснение защо хората обичат неговите карти.

„Предполагам, част от причината е, че те изобразяват съществуващи стереотипи, неща, които рядко признаваме и обсъждаме свободно. Затова картите се превръщат в катализатор на дискусии, понякога сериозни, а друг път – шеговити“, казва българинът.

„Мисля, че хората се нуждаят от хумористичен контекст, в който да изследват предразсъдъците с отворено съзнание и без да се чувстват неудобно“, допълва той. 

Вижте сега част от картите в Atlas of Prejudice, подбрани от Independent.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ