Анкара заплаши да прекрати всички споразумения с ЕС

Анкара заплаши да прекрати всички споразумения с ЕС

Анкара заплаши да прекрати всички споразумения с ЕС

Турция може да преустанови действието на всички споразумения с ЕС, ако Брюксел "продължава с политиката си на двойни стандарти", заяви Йигит Булут, съветник на турския президент, предава Т24.

По думите на Булут Анкара няма да преразгледа законодателството си относно борбата с тероризма. В началото на май Еврокомисията предложи да бъдат отменени визовите ограничения за турски граждани, ако до края на юни, Анкара изпълни поставените от ЕС пет задължителни условия.

Няколко дни по-късно обаче, след отказа на турския лидер Реджеп Ердоган страната да промени законодотелството си за борба с тероризма, стана ясно, че Европарламентът е преустановил работата си по отмяната на визите.

Официален Брюксел отбеляза, че безвизовият режим между ЕС и Турция може да бъде въведен само при изпълнение на 5-те задължителни условия - предприемане на мерки за предотвратяване на корупцията, провеждане на преговори за оперативни споразумения за взаимодействие с Европол, сътрудничество с всички страни-членки на ЕС в областта на съдебното законодателство, привеждане на правилата за защита на данните в съответствие със стандартите на ЕС и преразглеждане на законодателството за борба с тероризма.

През март Турция и ЕС съгласуваха основните принципи на решения по миграционната политика. Съгласно постигнатите тогава договорености, Турция се задължава да връща на своя територия бежанци от европейските страни. В замяна, тя трябва да получи 3 млрд. евро за настаняване на обратно приети мигранти и безвизов режим за краткосрочни пътувания на своите граждани.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ