Бивш шеф на ЦРУ се призна за виновен в небрежност

Бивш шеф на ЦРУ се призна за виновен в небрежност

Бивш шеф на ЦРУ се призна за виновен в небрежност

Бившият директор на ЦРУ генрал Дейвид Петреъс се призна за виновен в проява на небрежност по обвинението в изнасяне и съхраняване на секретна информация. Това съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от агенция "Ройтерс". 

"Съгласието за признаване на вина, което беше подписано от ответника, потвърждава, че той се признава за виновен", се посочва в съобщението на министерството. Петреъс може да бъде осъден на общо 8 години затвор и глоба от 100 000 долара за изтичане на документи, възпрепятстване на правосъдието и злоупотреба със служебно положение, се казва в споразумението за признаването му за виновен. В замяна на признанието, САЩ няма да му повдигат други обвинения.

През ноември 2012 г. генерал Петреъс беше принуден да подаде оставка от поста на шеф на ЦРУ, след като стана публично известно, че е имал извънбрачна връзка с журналистката Пола Бродуел, написала биографична книга за него, припомня БТА. Самата Бродуел е о.з. подполковник от американската армия, прослужила 15 години и работила като военен аналитик. В хода на разследването на министерството на правосъдието в компютъра й беше открита значителен обем от секретни документи. 

Следователите смятат, че Петреъс е предоставил на любовницата си достъп до електронната си поща в ЦРУ и е предал секретна информация.

Бившият шеф на ЦРУ има докторска степен от университета "Принстън", както и редица публикации по въпроси на международните отношения, военните стратегии и националната сигурност. Известно време е преподавал във Военната академия на САЩ. Понастоящем изнася платени лекции и е партньор в голямата инвестиционна компания "Колбърг Кравис Робъртс".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ