"Вояджър 1" напусна Слънчевата система

"Вояджър 1" напусна Слънчевата система

Космическата сонда "Вояджър 1" стана първият изработен от човечеството обект, напуснал Слънчевата система, предаде Би Би Си. Учените от НАСА, които следят траекторията на сондата, обявиха, че тя се е придвижила отвъд балона от нагорещен газ на Слънцето, което огрява Земята, и вече пътува в Космоса между звездите.

Изстреляна на 5 септември 1977 г., "Вояджър 1" пренася на борда си свидетелства от живота на планетата ни, включително златна грамофонна плоча със записи на звуци и снимки, предназначени да достигнат всякакви форми на извънземен живот или хора на бъдещето. В нея е записан и гласът на Валя Балканска, която изпълнява "Излел е Делю хайдутин". 

"Вояджър 1" бе изпратена в Космоса наред с "Вояджър 2", за да изследва околните планети - газови гиганти на Слънчевата система - Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Задачата бе изпълнена през 1989 г., след което "Вояджър 1" продължи да пътува недалеч.

Днес сондата е наричана "ветеран на НАСА". Мисията й се намира на почти 19 милиарда километра от планетата ни. Разстоянието е толкова голямо, че са необходими 17 часа на радио сигнала, изпратен от нея, за да ни достигне.

"Това е ключов прогрес, който се надявахме, че ще можем да достигнем когато стартирахме този проект преди повече от 40 години. Тогава мечтаехме да имаме космически кораб в междузвездното пространство", каза професор Ед Стоун – главен научен ръководител на начинанието. Той сравнява новината за прогреса на "Вояджър" с първата плавателна обиколка на света или стъпването на Луната. "За първи път започваме да изследване пространството между звездите", подчертава изследователят.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
По-убедителни и харизматични в две стъпки
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива