Външният министър на Франция подава оставка

Външният министър на Франция подава оставка

Външният министър на Франция подава оставка

Лоран Фабиюс напуска поста външен министър на Франция, предадоха френските медии. Самият той съобщи новината след края на правителствено заседание в Елисейския дворец.

"Това е последното заседание, в което участвах", каза Фабиюс пред журналисти

Фабиюс ще бъде предложен от президента на Франция за председател на Конституционния съвет. Очаква се официалното президентско изявление за рокадата да бъде направено утре или най-късно в петък. Кандидатурата на Фабиюс за новия пост трябва да бъде одобрена от двете камари на парламента, но обикновено това е само формалност

Наблюдатели предполагат, че Фабиюс ще запази поста си на председател на Международната конференция на ООН по въпросите на климатичните промени.

Сред спряганите имена за наследници на поста на външен министър са Сеголен Роаял, бивш лидер на социалистите и кандидат-президент,  а понастоящем министър на екологията. Тази кандидатура обаче среща силна съпротива от френското външно министерство.

Като претенденти за поста се посочват и министърът на финансите Мишел Сапен, бившият социалистически кмет на Париж Бертран Деланое, председателката на външнополитическата комисия в парламента Елизабет Гигу и бившият премиер социалист Жан-Марк Еро.

По информация на "Ройтерс" оставката на Фабиюс ще предизвика редица други промени в състава на правителството, които ще бъдат обявени до края на тази седмица.

В средата на декември миналата година синът на Лоран Фабиюс - Тома, бе арестуван в предградие на Париж в рамките на разследване за използване на фалшиви документи, измама и пране на пари.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ