Година от трагедията в Норвегия

Година от трагедията в Норвегия

Година от трагедията в Норвегия

Днес се навършва една година от шокиращия атентат в норвежката столица Осло и масовата екзекуция на младежи на о. Ютьоя в Норвегия, организирани и извършени от норвежкия десен екстремист Андерш Брайвик. 77 души загинаха в трагедията, която се превърна в най-ужасяващото събитие в норвежката история след Втората световна война. 242 бяха ранени. Около 900 души бяха засегнати от атаките.

Норвежците днес ще почетат паметта на жертвите от атентата и масовото убийство с полагане на венци на мястото на взрива. Точно в 11 ч. днес в цялата страна ще има възпоменателни богослужения. Членове на кралското семейство и премиерът Йенс Столтенберг ще присъстват на литургия в главната християнска църква в Осло. След това на острова ще има възпоменателни церемонии. Престолонаследникът Хокон ще се срещне с роднини на жертвите. Вечерта от бреговете на остров Ютьоя ще бъдат пуснати по вода цветя и кандила. На централния площад в Осло ще има концерт.

На 22 юли миналата година норвежецът Андерш Брайвик постави бомба, която избухна в правителствения квартал на Осло. 8 души загинаха във взрива. 98 бяха ранени. Малко по-късно през същия ден той откри огън срещу младежи от лагер на Норвежката работническа партия на о. Ютьоя. Там разстреля 69 души и рани 60. След като повече от час преследваше и убиваше на острова, беше заловен. Брайвик признава, че е извършил убийствата, но не се смята за виновен. Той твърди, че ги е извършил, за да предпази норвежката културна идентичност от ислямизирането на Европа. Чудовищната му акция е била продължително планирана и обмисляна. Процесът срещу него приближава своя финал. На 24 август присъдата му ще стане ясна. Ако бъде признат за душевно болен, ще бъде настанен в норвежка психиатрична клиника.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври