Година от трагедията в Норвегия

Година от трагедията в Норвегия

Днес се навършва една година от шокиращия атентат в норвежката столица Осло и масовата екзекуция на младежи на о. Ютьоя в Норвегия, организирани и извършени от норвежкия десен екстремист Андерш Брайвик. 77 души загинаха в трагедията, която се превърна в най-ужасяващото събитие в норвежката история след Втората световна война. 242 бяха ранени. Около 900 души бяха засегнати от атаките.

Норвежците днес ще почетат паметта на жертвите от атентата и масовото убийство с полагане на венци на мястото на взрива. Точно в 11 ч. днес в цялата страна ще има възпоменателни богослужения. Членове на кралското семейство и премиерът Йенс Столтенберг ще присъстват на литургия в главната християнска църква в Осло. След това на острова ще има възпоменателни церемонии. Престолонаследникът Хокон ще се срещне с роднини на жертвите. Вечерта от бреговете на остров Ютьоя ще бъдат пуснати по вода цветя и кандила. На централния площад в Осло ще има концерт.

На 22 юли миналата година норвежецът Андерш Брайвик постави бомба, която избухна в правителствения квартал на Осло. 8 души загинаха във взрива. 98 бяха ранени. Малко по-късно през същия ден той откри огън срещу младежи от лагер на Норвежката работническа партия на о. Ютьоя. Там разстреля 69 души и рани 60. След като повече от час преследваше и убиваше на острова, беше заловен. Брайвик признава, че е извършил убийствата, но не се смята за виновен. Той твърди, че ги е извършил, за да предпази норвежката културна идентичност от ислямизирането на Европа. Чудовищната му акция е била продължително планирана и обмисляна. Процесът срещу него приближава своя финал. На 24 август присъдата му ще стане ясна. Ако бъде признат за душевно болен, ще бъде настанен в норвежка психиатрична клиника.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ