Гордън Браун обвини два вестника на Мърдок в незаконно събиране на информация

Гордън Браун обвини два вестника на Мърдок в незаконно събиране на информация

Медийната империя на Рупърд Мърдок е изправена пред пореден сериозен проблем в хода на скандала с подслушване на Острова. Вчера беше разпространена информация, че частни детективи, наети от „The Sun” и „The Sunday Times”, са следили бившия министър-председател на Великобритания Гордън Браун, предаде „Индипендънт“.

От медийната група News international, собственост на Мърдок, уверяват че незаконни техники за събиране на информация не са били използвани извън таблоида им "News of the world”. Останалите британските вестници в групата на Мърдок обаче също бяха засегнати след като бяха разпространени твърденията на източник, който твърди че други две от най-продаваните издания на групата също са въвлечени в сериозни закононарушения.

Такива са незаконните опити от страна на „обирджия”, очевидно работещ за "The Sunday Times”, да получи достъп до банковата сметка на Браун през 2000 г. В писмо до редактора на вестника старши-адвокат на банката Abbey National пише: „Въз основа на факти и разследвания, стигам до заключението, че някой от „The Sunday times” или лице, действащо от негово име, се е представило за г-н Браун с цел да получи информация от Abbey National чрез измама”.

В друг случай от октомври 2006 г., редакторът на „The Sun” тогава, Ребека Брукс, се е свързала със семейството на Браун и го е информирала, че е получила медицински данни за техния четиригодишен син Фрейзър. Именно тогава „The Sun” публикува история, в която се твърди, че Фрейзър е диагностициран с кистозна фиброза.

В неделя "News of the World" излезе за последен път. Таблоидът със 168-годишна история ще бъде спрян заради разразилия се през последната седмица скандал с подслушване във Великобритания. Полицейско разследване по случая беше стартирано по нареждане на премиера Дейвид Камерън, след като шокиращият казус придоби огромни размери и разтърси цялата страна.

Първоначално беше установено, че британски частен детектив, нает от изданието, за да го снабдява с информация, е имал достъп до телефонния номер на ученичка, която се е водила в неизвестност. Той е успял да прослуша част от гласовите й съобщения и дори ги е изтривал, като така е давал надежда на родителите й, че тя е жива и същевременно е унищожил важни полицейски улики.

Детективът е имал достъп до номерата и гласовите пощи на близките на загинали британски войници в Ирак и Афганистан. "News of the World" е обвинен в подслушването (наричано от британските медии “hacking”) на множество знаменитости, политици и жертви. Полицията на Острова сочи около 4000 потенциални „мишени” са били следени от неделното издание.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ