Елизабет II разпусна британския парламент

Елизабет II разпусна британския парламент

Елизабет II разпусна британския парламент

Британската кралица Елизабет II обяви официално, че разпуска британския парламент, поради изтичане на мандата му.  С това, на практика започва и предизборната кампания в страната. Церемонията по приключването на мандата на досегашния парламент се състоя в Бъкингамския дворец, след среща на кралицата с премиера Дейвид Камерън, който й връчи писмена молба за стартирането на процедурата за нови парламентарни избори, предаде BBC.

Според новите избирателни правила във Великобритания, парламентът трябва да прекрати дейността си най-късно 25 работни дни преди изборите, които ще се състоят на 7 май тази година.

Повечето политически наблюдатели прогнозират напрегната предизборна кампания, тъй като до момента не се е очертал явен лидер. Битката ще е най-вече между управляващите консерватори и лейбъристите, като разликата между тях е в рамките на статистическата грешка – 2-3% според предварителните социологически проучвания. При това част от анкетите дават 2-3% преднина на консерваторите, а други – същият процент лидерство на лейбъристите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ