Златна ера за журналистиката

Златна ера за журналистиката

Златна ера за журналистиката

Извън мрачната картина, непрестанно повтаряна от журналисти в печатните медии, журналистиката като професия е в златна ера, твърди изпълнителният директор, съосновател и главен редактор на Business Insider Хенри Блоджит. Той обосновава тезата си в специален коментар онлайн.

Поводът е негово гостуване в предаване на CNN, в което изказва това мнение и по-късно е атакуван с критики в Twitter. Блоджит се съгласява, че журналистиката в момента се променя неимоверно, особено във вестниците, и че „не може да има промяна без загуба, а загубите често са болезнени и смущаващи”. Но настоява, че професията е в златна епоха и „всичко, което трябва да направим, е да преминем през този буен период на преход”. Причината тя да е във възход по негово мнение се дължи на следните аргументи:

- Светът в най-общ план е информиран повече отвсякога. Действително някои от медиите-икони са в упадък, дори бяха закрити, но има зашеметяваща експлозия на други новинарски и информационни ресурси в същия период, включително Facebook, Twitter, Bloomberg LP, Google, Wikileaks, блогове.

- Днес повече отвсякога се прави страхотна журналистика. Съществуват хиляди успешни професионални новинарски организации по целия свят.

- Всеки журналист на земята сега може да достигне почти до всяко човешко същество в нея директно и незабавно.

- Трудностите на традиционния новинарски бизнес са твърде преувеличени.

- Дигиталните медии наемат изцяло ново поколение от млади талантливи журналисти. Съдържанието в тях става все по-добро, разбираемо и устойчиво с всеки изминал ден.

- Внедряването на мобилните устройства направи възможно осведомяването навсякъде, 24 часа в денонощието.

- Днешната журналистика предлага пълен набор от формати за разказване. Авторите вече не са ограничени от брой знаци или от задължителна снимка на мястото на събитието. Новините могат да се съобщават по всяко едно време и незабавно, не само преди да се затвори броят. Вече не е задължителна употребата само на видео, аудио, текст или картина. Мултимедията дава възможност да се съчетават трите или част от тях помежду им. Авторът избира как да поднесе материала си.

- Няма вече пространство и време, в които да е ограничена историята. В света на дигиталното най-доброто продължение на материала, най-сериозното доказателство, може да бъде кратък линк към друг уебсайт.

- Няма ограничения на тематиката. Всяка добре развита дигитална новинарска мрежа предоставя както изключително задълбочено съдържание, така и изключително широк набор от теми.

- Информацията е по-точна отвсякога, защото милиарди потребители сверяват фактите в нея в интернет и съгласуват достоверността им с други потребители на социалните мрежи.

- По-лесно е отвсякога на младите хора с журналистически амбиции да се изявят. Мислите, че може би искате да станете журналист? Тогава започнете да бъдете такъв. Всичко, от което се нуждаете, е лаптоп, камера или мобилен телефон, блог или няколко регистрации в социалните медии. Щом демонстрирате, че сте добри в разказването на истории, изравянето на факти и споделянето на снимки, сте положили началото.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ