Значителен спад на корупцията в Гърция

Значителен спад на корупцията в Гърция

За година корупцията в Гърция е намаляла с цели 15%. Това сочи доклад на „Трансперанси интернешънъл”. Според документа  30% от допитаните заявяват, че при поискване на подкуп са отказали да „плащат под масата”, предаде „Катемарини”. Въпреки очевидната промяна в общественото мнение относно корупцията, която според „Трансперънси интернешънъл” се дължи на продължаващата рецесия и усилията на държавата за справяне с подкупите, някои части от обществения сектор остават крайно упорити в това отношение.

Проучването е установило, че държавните болници, данъчните служби и отделите за градско планиране си остават основните гнезда за корупционни практики.

През 2012 г. загубите от корупцията в Гърция надвишаваха сумите, спестени от съкращението на пенсиите и заплатите. Тогава разчетите показах, че размера на корупцията възлиза на 4 млрд. евро годишно, а този на нелегалната икономика на 65 млрд.  евро, което означава повече от сумите, спестени в рамките на първия и втория спасителен план за Атина.

По-рано този месец правосъдното министерство на Гърция изготви суров законопроект, който предвижда подкупът на гръцки политици и граждани да се криминализира. За първи път в законопроекта се постановява, че държавни служители, ръководители или политици - от президента и премиера, членовете на правителството, депутатите до областни и регионални управители, кметове и други, които искат или получават пряко или чрез трети лица неправомерни облаги в замяна на някаква услуга при упражняване на правомощията си, ще се наказват със затвор от 10 до 20 години и парична глоба от 15 хил. до 150 хил. евро.

С този законопроект, който прави още по-строги изискванията и разширява действащата законова рамка, правителството се опитва да нанесе решителен удар на корупцията по всички етажи на държавната администрация, а също и в частния сектор.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ