Идва краят на ерата на западните университети

Идва краят на ерата на западните университети

Идва краят на ерата на западните университети

До края на това десетилетие, четири от всеки 10 млади специалисти в света ще идват само от две страни - Китай и Индия. Това става ясно от доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от BBC. Той показва значима промяна в баланса на броя на специалистите по отношение на подема на азиатските икономики. Прогнозите за "глобалния набор от таланти" през 2020 г. сочат, че Китай ще отбележи бързо ускорение на броя на завършващите специалисти. Те ще наброяват 29% от завършилите в света на възраст между 25 и 34 години.

Най-голямата загуба от това ще е за Съединените щати, като този процент за тях ше спадне с 11 пункта и за първи път ще ги постави на трето място след Индия. Делът на САЩ и страните от Европейския съюз се очаква да представлява малко повече от една четвърт от младите хора, които завършват университет. Русия също се очаква да намали своя дял на завършилите висше образование в света, който ще спадне наполовина в сравнение с началото на века. Индонезия, според прогнозите на ОИСР, ще се издигне на пето място.

Висшето образование се превърна в огледало и лупа на икономическите показатели и в епохата след Първата и Втората световна война университетите в САЩ, Западна Европа, Япония и Русия доминираха. Сега Китай и Индия са най-големите играчи.

Тяхното покачване в броя на дипломираните отразява промяната в амбициите им и най-вече желанието да се конкурират с развитите икономики за висока квалификация и по-високи доходи от заетост. Вместо да предлагат ниска цена на производство, те се насочват към високотехнологични професионални работни места, които са се превърнали в запазена територия на на западната средна класа.

От друга страна завършващите в индустриализирания свят се увеличават - просто не толкова бързо, колкото Китай, където ръстът е пет пъти за едно десетилетие. ОИСР отбелязва, че до 2020 г., младите възпитаници на университети от населението на Китай ще бъдат почти същия брой като тези от населението на САЩ на възраст между 25 и 64.

Индия ще има вторият най-голям дял на завършилите висше образование в света до 2020 г., казва ОИСР. Този променящата се карта на света ще направи така, че Бразилия да има по-голям дял на завършилите висше образование от Германия, Турция, Испания, Индонезия и три пъти повече от Франция.

Великобритания в разрез с тази тенденция се очаква да увеличи броя на завършилите университет от 3% през 2010 до 4% през 2020 г. Този тласък за повече висшисти има ясна икономическа цел, казва анализът на ОИСР - прехвърляне от професиите на масовото производство към професиите на икономика на знаниет. Това означава подобрени нива на заетост и доходи.

ОИСР се е опитала да анализира пазара на труда, свързан с науката и технологиите. Работните места в тези области са се увеличили бързо и докладът показва, че това е пример за това как развитието на висшето образование може да генерира нови видове заетост. Научните и технологичните работни места за специалисти и техници са около четири на всеки 10 работни места в някои от скандинавските и северните европейски страни. В контраст, заетостта в технологичния сектор е само малка част от работната сила в Китай и Индия. ОИСР заключава, че има значителни икономически ползи от инвестирането в областта на висшето образование - създаване на нови работни места за по-добре образовани хора.

Екип от Университета на Оксфордския интернет институт е разработил набор от карти, показващи "Географията на знанието в света". Те показват как нациите потребяват и произвеждат информация в света на интернет. И в контраст с възхода на азиатските икономики, те показват продължаващата доминация на западната културна.

Световната карта на потребителите на интернет в Европа е по-голяма от Африка. Големият въпрос е дали китайците може да настигнат западните си колеги. Картите също показват как Африка и Южна Америка се губят в тази нова надпреварата за цифрова мощ.

"Всяка епоха има своя специфична география. В ерата на информацията, не сме зависими от пътищата или водните канали, а от основата на знанията. Това е нов вид на индустриалната карта. Вместо около въглища и стомана тя ще се вълти около университетите и иновациите", казва американският професор Майер Шонбергер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур