Израел, Франция, Швеция – най-устойчиви на кибератаки

Израел, Франция, Швеция – най-устойчиви на кибератаки

Израел, Франция, Швеция – най-устойчиви на кибератаки

Израел, Финландия и Швеция са държавите, най-устойчиви на кибератаки и нападения, насочени към частните им компютърни системи. Това сочи проучване на киберсигурността, съставено от института Security and defense agenda (SDA), съобщи в. Financial Times.

Експертите на института, базиран в Брюксел, са направили стрес тестове в 23 държави. Те са използвали методология на Робърт Ленц – бивш член на американската администрация. В тезите тестове е било изследвано дали правителствата и индустрията във всяка страна употребяват стандартни инструменти за защита на компютърните им мрежи и дали съществува добра практика на трансфер на информация между държавния и частния сектор.

От SDA твърдят, че най-уязвимите на кибератаки и киберпрестъпност страни в света са Бразилия, Индия, Мексико и Румъния. Държавният и частният сектор в тези страни не разполагат със сигурни системи и процедури за защита от виртуалн нападения. Скандинавските държави, Финландия и Швеция, в момента са по-устойчиви на този тип нападения. Добър резултат в тази област на държавната сигурност регистрират и Великобритания, Франция, Германия, Дания и Естония. Авторът на изследването Бриджид Гауман отбелязва, че северните страни и Обединеното кралство постигат високи резултати в сферата на киберсигурността. За разлика от тях, най-слабите в това отношение европейски държави са Италия, Румъния и Полша.

От института оценяват мерките за киберзащита на Израел, която според специалистите успява да устои на 1000 кибератаки всяка една минута. Същевременно Индия се нарежда на пето място в света сред страните, засегнати от киберпрестъпност. Там защитата на личните данни в интернет е много слаба и контролът върху данните е занемарен. Освен това докладът гласи, че в Бразилия ширещата се корупция в полицията и липсата на закони за борба с киберпрестъпността са се превърнали в "ахилесова пета за страната". А в Мексико правителството се бори с наркомафията, която често разполага с по-усъвършенствана технология.

Други изводи от изследването подчертават разрива между това, на което са обучавани ИТ специалистите в университета и същинските нужди на компаниите и правителствата. Образованието в тази област не отговаря на реалните практики и потребности, смятат експертите и подчертават, че кризата е довела до намаляване на инвестициите в киберсигурността от много държави по света.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ