Иран разработва ядрено оръжие

Иран разработва ядрено оръжие

Иран разработва военни технологии за създаване на ядрено оръжие. Това съобщиха в официален доклад представители на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирани от световните медии.

Експертите на агенцията и дипломатите от големите държави отдавна предполагат, че ислямската държава обогатява уран с цел създаване на ядрено въоръжение. Техеран обаче отрича тези твърдения и настоява, че атомната програма се разработва за гражданските нужди, с мирна цел. Иран твърди, че обвиненията във въоръжаване са част от кампаниите на САЩ, насочени срещу нея.

Докладът на МААЕ е публикуван във Виена. В него се посочва, че Иран разработва компютърни технологии, които могат да бъдат използвани само за активиране на атомна бомба. Изброени са в детайли голям брой ядрени проекти и експерименти, извършени от Иран. Наблюдатели отбелязват, че това е най-суровият доклад на агенцията на ООН спрямо иранската ядрена програма, издаван досега.

Иран отхвърли документа и заяви, че няма да се откаже от програмата си.

В отговор на разпространените данни на международните експерти, от САЩ съобщиха, че ще проучат доклада и след това ще коментират твърденията в него. Русия зае позиция, като заяви, че едно евентуално нападение срещу Иран ще е голяма грешка с непредвидени последствия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ