И природата почела паметта на Ким Чен Ир

Странен природен феномен е възникнал в Северна Корея след смъртта на държавния лидер Ким Чен Ир. Ледът се пропукал в известно в страната езеро толкова шумно, че разтърсил небесата и земята. Това съобщи на севернокорейския народ местната информационна агенция КНЦА. Официална информация на агенцията твърди, че снежна буря се е разразила на свещената планина Пектусан, в чието подножие е роден покойният лидер. Щом била огласена новината за смъртта му, там било забелязано сияние, ледът на планинското езеро се пропукал с оглушителен трясък и един жерав бил забелязан, свел глава край статуя на „баща му”.

Култът към личността на покойния дългогодишен партиен вожд и най-висш държавник в Северна Корея придобива смайващи размери, разказва BBC. Ким Чен Ир и баща му – основателят на републиката Ким Ир Сен, който почина през 1994 г. – са почти обожествени.

Междувременно представители на южнокорейското разузнаване поставиха под въпрос смъртта на Ким Чен Ир. Те цитираха снимки на американски сателит, които показват, че няма следа от специалния влак, в който се смята, че е починал „от свръхстрес и изтощение” държавният ръководител. Въпреки това президентът на Южна Корея увери, че Сеул няма за цел да покаже враждебност към съседната държава в този момент. От разузнаването на Южна Корея подчертаха, че възвръщането на стабилността в КНДР е от интерес за всички в региона. Освен това Сеул изпраща свой представител от преговарящите по въпросите, свързани с ядрената програма на северната й съседка, в Пекин.

Телевизията в Северна Корея продължава да показва кадри на масови прояви на неистова мъка и тъга след непоправимата загуба на държавния лидер. Медията на комунистическия режим непрекъснато излъчва кадри с хиляди мъж и жени, съсипани от скръб, които удрят с ръце в земята, паднали на колене, и крещят, питайки защо Ким Чен ир ги е изоставил.

Хората в Северна Корея трябва три пъти на ден да изразяват почит към покойния си ръководител, за да демонстрират, че са верни на управляващата комунистическа династия, заяви южнокорейски експерт, цитиран от агенция „Франс прес”. Той е специалист по въпросите на бежанците от комунистическия режим в Пхенян. По думите му липсата на редовни поклонения три пъти дневно може да бъде изтълкувана като нелоялност към комунизма, затова хората показват непрекъснато скръбта си.

Вчера държавните медии съобщиха, че повече от 5 млн. души или около една пета от населението на КНДР, са отдали почит на покойния Ким Чен Ир. Тялото на починалия държавник е поставено в открит ковчег със стъклени стени за поклонение, което ще продължи повече от седмица. След това то вероятно ще бъде балсамирано, въпреки високата стойност на тази процедура.

Кадри на масовата скръб, неистовата истерия и плача в Северна Корея можете да видите след текста.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ