Какво ще стане с Афганистан?

Какво ще стане с Афганистан?

Какво ще стане с Афганистан?

Какво ще стане с Афганистан, където има и български военни, след като американските и британските контингенти започнат да се изтеглят догодина? Въпросът все повече занимава световните медии.

Американският президент Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън заявиха, че армиите им ще започнат да напускат Афганистан през юли 2011 г. преди окончателното изтегляне до края на 2015 г.

Генерал Дейвид Петреъс, който пое командването на международните сили в Афганистан миналия месец, възнамерява да използва поредица от свои интервюта следващата седмица, за да заяви, че военните имат нужда от още време, за да свършат работата си в страната, пише в. „Дейли Телеграф”.

Очаква се Обама да попадне под силен натиск за бързо изтегляне на американските войски. Нови социологически проучвания показват, че по-голяма част от американците не са доволни от начина, по който президентът води войната.

Амбициозна военна операция, която според афганистански официални лица трябваше да демонстрира нарастващия военен капацитет на армията на страната, се превърна в провал, след като талибаните притиснаха афганистански батальон в отдалечен източен регион на страната, докато силите на НАТО не изпратиха спасителни подкрепления, коментира „Ню Йорк таймс”.

Операцията източно от Кабул първоначално не е била координирана със силите на НАТО, но от афганистанската армия са помолили за помощ, след като най-малко 10 техни военнослужещи са загинали и поне два пъти повече са били пленени още в началото на акцията.

„Тук има много уроци, които трябва да бъдат научени”, коментира американски военен представител, останал анонимен, тъй като бойните действия продължават.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Apple представи първите си очила за смесена реалност
Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици