Как ще се променя светът до 2099 година: прогнозите на Рей Курцвейл

Как ще се променя светът до 2099 година: прогнозите на Рей Курцвейл

Как ще се променя светът до 2099 година: прогнозите на Рей Курцвейл

Технологичният пророк и технически директор на Google  Рей Курцвейл излезе с поредната си порция предсказания в началото на тази година.

Прочутият американски учен и футуролог е един от фундаменталните съвременни изследователи на постиженията в областта на изкуствения интелект и още от 1990 година, публикува смелите си, фантастични прогнози, много от които впоследствие стават академични, пише Inventure.

Но ако допреди пет години той често се заиграваше с продължителни периоди (поглед в бъдещето през 2030 година, 2040 година), то в последно време, в предположенията на учения се появи хронологична стойност. Възможно е принос за това да има работата му в най-голямата интернет-компания, където футурологът се оказа на предна линия в много иновативни разработки.

Курцвейл сякаш ни приканва да се включим в интелектуална игра и да съберем пъзела – картина на бъдещето от негови стари и нови предсказания. Ако се вгледаме във всички негови предсказания, направени през последните 20 години в книги, блогове, интервюта и лекции, ще видим, че ученият е начертал бъдещето буквално по години за периода 2019 - 2099.

2019 г. – Проводниците и кабелите за персонални и периферни устройства във всяка сфера ще останат в миналото.

2020 г. – Персоналните компютри ще достигнат изчислителна мощ, сравнима с потенциала на човешкия мозък.

2021 г. – Безжичният достъп до интернет ще покрие 85% от повърхността на Земята.

2022 г. – В САЩ и Европа ще бъдат въведени закони, регулиращи отношенията между хората и роботите. Дейността на роботите, техните права, задължения и други ограничения ще бъдат формализирани.

2024 г. – Елементи на компютърния интелект ще станат задължителни в автомобилното оборудване.

2025 г. – Поява на масов пазар на всякакви умни джаджи - импланти.

2026 г. – Благодарение на научния прогрес, за единица време ще удължаваме живота си с повече време, отколкото сме живели до момента.

2027 г. – Персоналният робот, способен напълно самостоятелно да изпълнява сложни действия, ще е нещо обичайно като хладилника и кафемашината.

2028 г. – Слънчевата енергия ще стане толкова евтина и разпространена, че ще задоволява напълно цялата сумарна енергийна потребност на човечеството.

2029 г. – Компютър ще се справи успешно с теста на Тюринг, като доказателство, че притежава човешки разум. Това ще бъде постигнато чрез компютърна симулация на човешки мозък.

2030 г. – Разцвет на нанотехнологиите в промишлеността, което ще доведе до значително поевтиняване на производството на всички продукти.

2031 г. – Всяка болница ще разполага с 3D-принтери за печатане на човешки органи за присаждане. Подмяната на болен орган ще стане нещо обичайно като ремонтът на автомобили.

2032 г. – Нанороботите ще започнат да се използват за медицински цели.

2033 г. – Пътищата ще се напълнят със самоуправляващи се автомобили.

2034 г. – Първа среща на човека с изкуствен интелект, както сме го виждали досега само на филм – справка, номинираният за три Златни глобуса „Her”.

2035 г. – Космическата техника ще стане достатъчно развита, за да осигурява надеждна защита на Земята от сблъсък с астероиди.

2036 г. – Човечеството ще може да препрограмира клетки за лечение на болести, а благодарение на 3D-принтерите, ще може да създава нови тъкани и органи.

2037 г. – Гигантски пробив в разгадаването на тайните на човешкия мозък. В него ще бъдат идентифицирани стотици различни субрегионио със специализирани функции. Някои от алгоритмите, които кодират развитието на тези региони, ще бъдат разшифровани и включени в „невронните” мрежи на компютрите.

2038 г. – Ще се появят роботизирани хора, продукти на трансхуманни технологии. Те ще бъдат „оборудвани” с допълнителен интелект (например, ориентиран към конкретна тясна сфера на знания, чието пълно обхващане не е по силите на човешкия ум) и разнообразни имплантирани опции - от очи с камери до допълнителни ръце - протези.

2039 г. – Наномашини ще се имплантират директно в мозъка и ще осъществяват произволно постъпване и излъчване на сигнали от мозъчните клетки. Това ще доведе до „пълно потопяване” във виртуалната реалност, без необходимост от никакво допълнително външно оборудване.

2040 г. – Джаджи със системи за търсене ще се вграждат в човешкия организъм. С тяхна помощ, търсенето ще се осъществява не само с помощта на езика, а и с мисъл. Резултатите от търсенето ще излизат на екраните на умни лещи, поставени върху очите или умни очила.

2041 г. – Пределната пропусквателна способност на интернет ще е 500 млн. пъти по-голяма, отколкото е сега.

2042 г. – Прелом в мечтата за безсмъртие – човечеството ще стане свидетел на първата потенциална реализация на вечен живот благодарение на армия от нанороботи, която ще допълва имунната система и ще  ликвидира всякакви болести.

2043 г. – Човешкото тяло ще може да приема всякаква форма, благодарение пак на нанороботите. Вътрешните органи ще бъдат заменяни от киберустройства с много по-добро качество.

2044 г. – Небиологичният интелект  ще стане милиарди пъти по-умен от биологичния.

2045 г. – Настъпление на технологичната свързаност. Земята ще се превърне в огромен компютър.

2099 г. – Процесът на технологична свързаност ще се разпространява по цялата Вселена.

Да, трудно е да повярваме днес в такива прогнози. Но, ако все пак имаме предвид огромните темпове на технологично развитие в последното десетилетие, може би Курцвейл ще се окаже прав. Не ни остава нищо друго, освен да си пожелаем дълъг живот, за да видим кои от прогнозите му ще се сбъднат.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ