Картина за $11 млн. се оказа менте

Картина за $11 млн. се оказа менте

Сериозен скандал избухна в колекционерските среди. Група китайски художници твърди, че картината "Голо тяло Цзян Бивей", продадена през юни 2010 г. на търг за 11 млн. долара, не е дело на прочутия китайски художника Сюй Бейхун, предаде „Франс прес”. Досега се предполагаше, че произведението е негово и изобразява съпругата му. Авторството на художника е било потвърдено от големия му син, разкри в. "Чайна дейли".

Според версията на оспорващите автентичността на творбата, автор на произведението е един от бившите студенти на Централната академия за изящни изкуства в Пекин. Художниците твърдят, че портретът на голата жена е бил нарисуван през 1983 г., 30 години след смъртта на Сюй Бейхун. Автор на платното е един от творците от групата, който го е нарисувал по време на упражнения в академията, пише БТА.

Групата е написала отворено писмо, в което е изложила доказателствата си. Някои художници са запазили картини от студентските си години, за които е позирал същият модел. При тях обаче ракурсът е друг. Сега творците твърдят, че фигурата на позиращото момиче е с много характерни черти, които не могат да бъдат сбъркани.

Моделът е позирал на около 20 души. Според тях Сюй Бейхун не е можел да нарисува същия модел в същата поза и със същите цветове, които се виждат на техните платна.

Пекинската аукционна къща, продала платното за 11 млн. долара, все още не е коментирала информацията в отвореното писмо.

Сюй Бейхун (1895-1953 г.) е известен китайски художник. Смятан е за баща на съвременното изобразително изкуство в Китай. Той е един от първите в страната, използвал маслени бои.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ